Οι πρόεδροι 11 χωρών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία–, ανακοίνωσαν σήμερα μια «συμμαχία» κατά του πληθωρισμού προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού έπειτα από διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των ένδεκα κρατών. Εξάλλου ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε συνάντηση στο Κανκούν στις 6 και 7 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών καταργώντας «τα εμπόδια, τους δασμούς και τα υγειονομικά μέτρα».

Προτεραιότητα θα δοθεί στη μείωση «του κόστους των προϊόντων αυτών για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πολίτες», αναφέρεται στη διακήρυξη αυτής της «Συμμαχίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής κατά του πληθωρισμού».

Ο πληθωρισμός το 2022 έφτασε το 5,79% στη Βραζιλία και το 7,82% στο Μεξικό, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ανήλθε στο 94,8%, ρεκόρ τριακονταετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα αυτή «συμμαχία» συμμετέχουν επίσης το Μπελίζ, η Βολιβία, η Κούβα, η Ονδούρα, η Βενεζουέλα και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή θα συστήσουν «μια ομάδα εργασίας» η οποία θα καθορίσει τα μέτρα συνεργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά «τα χημικά και οργανικά λιπάσματα».

Παράλληλα η συμμαχία πρόκειται να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για να εφαρμόσει «μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι ένδεκα χώρες, μέλη της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), κάλεσαν και άλλα κράτη της περιοχής να ενταχθούν στη συμμαχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης