Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δημοσιογράφο αργά χθες Κυριακή το βράδυ στην Μπαμέντα, στην βορειοδυτική περιφέρεια της χώρας, ανακοίνωσε η ένωση συντακτών.

Πρόκειται για τουλάχιστον την τρίτη δολοφονία εργαζομένου στα μέσα ενημέρωσης στο κράτος της κεντροδυτικής Αφρικής εντός 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άνιε Ντε Νσο, επικεφαλής του γραφείου που καλύπτει το δυτικό και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για την εφημερίδα The Advocate, βρισκόταν σε παμπ στη συνοικία Νταρίκον όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του, ανέφερε η συνάδελφός του Μέλανι Ντέφρου, που ήταν κοντά όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Νωρίτερα φέτος, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και δημοσιογράφος δολοφονήθηκαν σε δύο επιθέσεις στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και κοντά στην πόλη, ωθώντας τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράσουν ανησυχία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του Καμερούν.

Η Ένωση Αγγλόφωνων Δημοσιογράφων του Καμερούν (Cameroon Association of English-Speaking Journalists, CAMASEJ) επιβεβαίωσε τη δολοφονία ζητώντας να διενεργηθεί διεξοδική έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζοντας πως οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι πλέον πάρα πολλές, ο πρόεδρος της CAMASEJ Τζουντ Βάιμπαν επισήμανε ότι «η μακρόχρονη σύγκρουση στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας θέτει τους δημοσιογράφους σε σοβαρό κίνδυνο».

Εκπρόσωπος των Αρχών της περιοχής δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την επίθεση.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Ο φόνος του Άνιε Ντε Νσο διαπράχθηκε με φόντο τη σύγκρουση των Αρχών του Καμερούν και αυτονομιστών στις αγγλόφωνες περιοχές της χώρας, που μετατράπηκε σε πόλεμο το 2017.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε· και οι δυο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για σωρεία φρικαλεοτήτων.

Ο διευθυντής της Advocate Ταργιάνγκ Ενοουμπίκα Τέιμπ είπε πως ο θάνατος του δημοσιογράφου του τον «σόκαρε», προσθέτοντας πως μόλις είχε τελειώσει τη δουλειά για το φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί, στο οποίο φιλοξενούνται συνολικά τρία ρεπορτάζ του, το ένα από αυτά στο πρωτοσέλιδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης