Ισχυρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Αλβανία η υπογραφή στη Ρώμη (από τους πρωθυπουργούς Μελόνι και Ράμα) συμφωνίας που προβλέπει την ανέγερση στην Αλβανία καταυλισμών Αφρικανών μεταναστών, που καταφθάνουν με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι, που θα λειτουργήσουν την άνοιξη του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση, καθώς επίσης θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας, ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία, η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.

Η υπογραφή της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής, από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία κυριαρχεί από την Δυετέρα (6/11) στην δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται έντονα αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης