Το εγκώμιο του προκατόχου της στην καγκελαρία έπλεξε χθες η Άγκελα Μέρκελ κατά την παρουσίαση της νέας βιογραφίας του Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, παρουσία του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού.
Για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη μεταρρυθμιστική πολιτική του προκατόχου της. Κατά την παρουσίαση της νέας βιογραφίας του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Α. Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η Γερμανία στέκεται σήμερα τόσο καλά, έχει αναμφίβολα την αφετηρία του στις μεταρρυθμίσεις της Ατζέντας 2010».

Η Ατζέντα 2010 ήταν η πιο πετυχημένη αλλά παράλληλα και πιο αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση στο γερμανικό κοινωνικό κράτος, με ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και βαθιές περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν προφητική για άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τότε δήλωσή του Γκ. Σρέντερ: «Είτε θα προχωρήσουμε -και δη ως κοινωνική οικονομία της αγοράς- σε εκσυγχρονισμό, είτε θα μας εκσυγχρονίσουν οι ξέφρενες δυνάμεις της αγοράς οι οποίες θα θέσουν στο περιθώριο την κοινωνική πτυχή».

Ένας από τους σημαντικότερους καγκελάριους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ατζέντα 2010 επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Σρέντερ κατά την τελευταία του θητεία στην καγκελαρία μεταξύ 2002-2005 και οδήγησε σε διάσπαση του κόμματος, πρόωρες εκλογές και εντέλει στο τέλος της καγκελαρίας Σρέντερ και την άνοδο της Α. Μέρκελ στην εξουσία.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτές προκάλεσαν έχουν φυσικά ξεχωριστή θέση στη νέα βιογραφία του Γκέρχαρντ Σρέντερ την οποία έγραψε ο Γκρέγκορ Σέλγκεν, καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έρλανγκεν.

Αν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να ανακάμψει διεκδικώντας την εξουσία μετά το 2005, (με αρνητικό ρεκόρ μόλις 23 % στις εκλογές του 2009), ο διακεκριμένος ιστορικός εκτιμά ότι αυτό δεν οφείλεται στον Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Το μεγάλο λάθος γίνεται από το κόμμα του που θέλει να τηρήσει αποστάσεις από τον ίδιο. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ συγκαταλέγεται αναμφίβολα στη σειρά των σημαντικότερων Γερμανών καγκελαρίων, διότι αφενός έδωσε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής πρακτικό νόημα στην πλήρη εθνική κυριαρχία λέγοντας, για παράδειγμα, όχι στον αμερικανικό πόλεμο του Ιράκ, και, αφετέρου, δημιούργησε στο εσωτερικό όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο που έχει σήμερα, στο εξωτερικό».

Πολιτικός που «τα έπαιζε όλα για όλα»

Η Βιογραφία», που κυκλοφορεί από την περασμένη Δευτέρα στα γερμανικά βιβλιοπωλεία. Για τη συγγραφή των 1.000 και πλέον σελίδων ο ιστορικός Γκρέγκορ Σέλγκεν είχε, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία του Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και στα επίσημα αρχεία της καγκελαρίας.

(Deutsche Welle /dpa / dlf)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης