Επίθεση στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φ.Ολάντ, ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει το καταστατικό της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενσ Βάιντμαν.

«Μια αλλαγή του καταστατικού θα ήταν επικίνδυνη. Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη δημιουργούνται μέσω της επιχειρηματικότητας. Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί καλύτερα να βοηθήσει εάν εξασφαλίζει τη σταθερότητα του νομίσματος», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung και παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να ανοίξει εκ νέου το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. «Αποτελεί καλή ευρωπαϊκή παράδοση να τηρούνται τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης των τραπεζών μέσω δανείων, ο κ. Βάιντμαν δηλώνει βέβαιος ότι δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή, ταυτόχρονα όμως εκτιμά ότι αυτή η στιγμή δεν επιτρέπεται και να χαθεί: «Κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ΕΚΤ και αυτό μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συντηρηθεί», έτσι όμως καλύπτεται το γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, γι αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθούν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν ή ακόμη και να καταργηθούν.

Αυτό όμως είναι υποχρέωση ιδιωτών επενδυτών ή της χώρας στην οποία ανήκουν αυτές οι τράπεζες. Η κοινοτικοποίηση των κινδύνων χωρίς την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας υπονομεύει τελικά τα θεμέλια της σταθερότητας, τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbank και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην συνέχιση του προγράμματος για αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι αποτελεί υπερβολική εμπλοκή της ΕΚΤ στο θέμα της χρηματοδότησης. «Το πρόγραμμα βρίσκεται εν υπνώσει, αλλά γνωρίζετε ποια είναι η θέση μου», καταλήγει.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης