Την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών αλλά και το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από Αφγανιστάν, από το 2011, ανακοίνωσε ο Barack Obama.

Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου για τη στρατηγική στο εμπόλεμο Αφγανιστάν ανακοινώθηκαν από τη Στρατιωτική Ακαδημία του West Point, στη Νέα Υόρκη, και έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διάγγελμά του, ο Obama δικαιολόγησε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, λέγοντας πως η καταστολή των Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών που δρουν στη χώρα είναι ζήτημα «παγκόσμιας ασφάλειας».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη διεθνή δύναμη (ISAF), ενώ απέρριψε κάθε παρομοίωση που γίνεται με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

«Σε αντίθεση με το Βιετνάμ, οι Αμερικανοί πολίτες ”χτυπήθηκαν” από το Αφγανιστάν και παραμένουν στόχος των ίδιων εξτρεμιστών που συνωμοτούν εναντίον τους» υπογράμμισε. «Έπειτα από 18 μήνες οι στρατιώτες μας θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα» διεμήνυσε ο Obama.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει τη σταδιακή αποστολή 30.000 στρατιωτών, εντός έξι μηνών. Μόλις η αποστολή ολοκληρωθεί, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που θα υπηρετούν στη χώρα θα φθάνει τις 100.000.

Η ανάπτυξη των επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα αρχίσει σε δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ θα διαρκέσει 18-24 μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates.

Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμο», αλλά «εφικτό» στόχο τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις στα μέσα του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις

Την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισαν ο ΓΓ του NATO Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε μια ουσιώδη αύξηση του αριθμού των δυνάμεων των ΗΠΑ, στην επιχείρηση της οποίας ηγείται το NATO είναι απόδειξη της αποφασιστικότητάς του. Η συνολική προσέγγιση που περιέγραψε είναι μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική για την επιτυχία» ανέφερε ο Ράσμουσεν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και άλλες χώρες «θα αυξήσουν σημαντικά» τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προτεινόμενη προσέγγιση, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την ικανότητα των αφγανικών θεσμών και ιδιαιτέρως των δυνάμεων ασφαλείας.

Από την πλευρά του, το Παρίσι χαιρέτισε τη νέα αμερικανική στρατηγική, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει και αυτό ενισχύσεις το 2010.

«Η ομιλία ήταν θαρραλέα, αποφασιστική και σαφής, δίνει νέα ώθηση στην διεθνή δέσμευση και ανοίγει νέες προοπτικές» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Le Monde έγραψε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από το Παρίσι την αποστολή άλλων 1.500 Γάλλων στρατιωτών. Επίσης, Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ενισχύσεις, ενώ η Ουάσινγκτον υπολογίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι συμμαχικές δυνάμεις θα στείλουν άλλους 5.000 με 7.000 στρατιώτες.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, από τη μεριά του στηρίζει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και τόνισε επίσης την ανάγκη να δικαιολογήσει την αύξηση των στρατευμάτων στους Αφγανούς πολίτες.

Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του που οι προτάσεις της χώρας του ελήφθησαν υπόψη και κρίνει ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης