Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ένας επιβάτης σε πτήση της United Airlines τράβηξε σοκαριστικό βίντεο με το «φτερό να διαλύεται» καθώς το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέβιν Κλαρκ ήταν μεταξύ των 165 επιβατών του Boeing 757-200 στην πτήση της Δευτέρας από το Σαν Φρανσίσκο στη Βοστώνη, όταν το δεξί φτερό φάνηκε να αρχίζει να τεμαχίζεται.

Κατέγραψε βίντεο από το φρικιαστικό περιστατικό καθώς το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση σχεδόν 2.000 μίλια από τον προγραμματισμένο προορισμό του.

«Μόλις ετοιμάζομαι να προσγειωθώ στο Ντένβερ με το φτερό του αεροπλάνου να ανοίγει», ακούγεται να λέει ο Κλαρκ λίγες στιγμές πριν την προσγείωση, στο βίντεο που δημοσίευσε η γυναίκα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαλύθηκε όταν απογειωθήκαμε από το Σαν Φρανσίσκο και είμαστε σχεδόν στο έδαφος. Ανυπομονώ να τελειώσει αυτή η πτήση», λέει. «Έχουν άλλο αεροπλάνο να μας περιμένει. Προσγειώνομαι σύντομα, και ο εφιάλτης θα τελειώσει».

 

Ο Κλαρκ είπε στο WCVB ότι ένιωσε «αυτή την απίστευτη δυνατή δόνηση» ακριβώς καθώς ανέβαιναν οι τροχοί. «Είπα, “Τι ήταν αυτό;”» είπε στο πρακτορείο.

Ο επιβάτης είπε ότι ο πιλότος μπήκε στην καμπίνα περίπου 45 λεπτά μετά την πτήση για να δει τη ζημιά.

«Πηγαίνει πίσω μου και νύσταζα, οπότε δεν έδωσα πολλή προσοχή σε εκείνο το σημείο, αλλά μετά επιστρέφει στο πιλοτήριο και στη συνέχεια ανακοινώνει: «Ανακαλύψαμε ότι έχουμε κάποια ζημιά. σε ένα από τα μπροστινά πτερύγια και θα κάνουμε εκτροπή στο Ντένβερ και θα σας βάλουμε όλους σε διαφορετικό αεροπλάνο», είπε ο Κλαρκ στο NBC Boston.

Ένας άλλος επιβάτης δημοσίευσε μια φωτογραφία του φτερού στο Reddit.

«Το να κάθεσαι ακριβώς στο φτερό, ακόμα και ο θόρυβος μετά την επίτευξη υψόμετρου ήταν πολύ πιο δυνατός από το κανονικό. Κοίταξα από το παράθυρο για να δω το φτερό να μοιάζει με αυτό», έγραψε ο χρήστης.

«Πόσο πανικόβλητος πρέπει να είμαι; Χρειάζεται να το πω σε ένα μέλος του πληρώματος πτήσης;» αυτός πρόσθεσε. «Θα ανακουφιστώ πολύ μόλις προσγειωθούμε».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ντένβερ στις 5:15 μ.μ. Δευτέρα. Οι επιβάτες τοποθετήθηκαν σε άλλη πτήση, η οποία έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης περίπου στις 2:45 π.μ.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα με την εταιρεία: «Η United Flight 354 άλλαξε πορεία προς το Ντένβερ χθες το απόγευμα για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με τον πήχη στο φτερό του αεροσκάφους», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε δήλωση στο NBC Boston.

«Η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια και κανονίσαμε ένα άλλο αεροσκάφος να μεταφέρει τους πελάτες μας στη Βοστώνη», πρόσθεσε.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη ζημιά, η οποία παραμένει υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας.

Οι πήχεις είναι επεκτάσιμες συσκευές στο μπροστινό άκρο των φτερών σε ορισμένα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων που αυξάνουν την ανύψωση κατά τις φάσεις απογείωσης και προσγείωσης της πτήσης.

«Αυτό που βλέπουμε εκεί είναι το πίσω άκρο αυτής της πλάκας όπου έγινε η ζημιά», είπε στο WCVB ο συνταγματάρχης Steve Ganyard, συνεργάτης του ABC News. «Αν η ζημιά ήταν μεγαλύτερη στο μπροστινό μέρος, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ικανότητα ελέγχου του αεροπλάνου», είπε ο Ganyard στο πρακτορείο. «Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, ήταν στο πίσω μέρος και πραγματικά δεν είχε μεγάλη επίδραση στον τρόπο χειρισμού του αεροπλάνου. «Οποιαδήποτε ζημιά στην μπροστινή άκρη ενός φτερού είναι κακή γιατί αυτό το φτερό δεν λειτουργεί πλέον όπως είχε σχεδιαστεί», πρόσθεσε.

Το Boeing 757 τέθηκε αρχικά σε λειτουργία το 1994 με την Continental Airlines, σύμφωνα με διαδικτυακά αρχεία.

Η Boeing έχει τεθεί υπό έλεγχο από τότε που η πόρτα ενός 737 MAX 9 της Alaska Airlines που μετέφερε 177 άτομα εκτινάχτηκε στον ουρανό, κοντά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, κατά τη διάρκεια πτήσης προς την Καλιφόρνια στις 5 Ιανουαρίου, υποχρεώνοντας τον πιλότο να κάνει αναγκαστική προσγείωση.

Ένας προμηθευτής της Boeing ειδοποίησε αργότερα την εταιρεία ότι είχε ανακαλύψει λανθασμένες τρύπες στις ατράκτους περίπου 50 μη παραδοθέντων αεροπλάνων 737 MAX.

Με πληροφορίες από New York Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης