Ένας από τους επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης το 1972 στις Άνδεις, που ενέπνευσε τους δημιουργούς της ταινίας «Society of the Snow» η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Netflix,  σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στην συμφωνία που είχαν κάνει οι επιζώντες προτού στραφούν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.

Ο Carlos «Carlitos» Páez Rodriguez ήταν ένα από τα 45 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στα βουνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους επιβαίνοντες, μόνο 16 διασώθηκαν. Οι υπόλοιποι είτε πέθαναν στη συντριβή, είτε υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους, είτε καταπλακώθηκαν από την χιονοστιβάδα η οποία χτύπησε λίγες ημέρες μετά την συντριβή την άτρακτο του αεροπλάνου στο οποίο βρίσκονταν οι επιζώντες.

Οι 16 επιζώντες αναγκάστηκαν να στραφούν στον κανιβαλισμό αφού τελείωσαν οι μικρές ποσότητες τροφίμων στο αεροπλάνο.

Ο Ροντρίγκεζ ήταν μόλις 18 ετών όταν το αεροπλάνο συνετρίβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια συνέντευξη για τη σειρά Minutes With του LADbible, ο Rodriguez είπε ότι οι 16 άντρες έκαναν μια συμφωνία πριν φάνε ανθρώπινη σάρκα.

«Όταν μάθαμε την είδηση τη δέκατη μέρα ότι η έρευνα είχε διακοπεί, τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε όλοι ταυτόχρονα πως η μόνη δυνατή επιλογή μας ήταν να τραφούμε από τους νεκρούς συντρόφους μας, καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να επιβιώσουμε. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να κάνουμε μια επίσημη συμφωνία μεταξύ μας ότι αν κάποιος από εμάς πέθαινε, οι άλλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους», εξήγησε.

«Και το δεύτερο πράγμα που κάναμε ήταν να διορίσουμε τους φοιτητές ιατρικής, οι οποίοι είχαν ενστερνιστεί τον ρόλο τους ως γιατροί, να ασχοληθούν με το θέμα. Ήταν πρωτοετείς φοιτητές, που δεν είχαν ξαναδεί νεκρούς ανθρώπους, αλλά καθώς είχαν αγκαλιάσει τον ρόλο τους και θεωρούσαν πραγματικά τους εαυτούς τους γιατρούς, ανέλαβαν το έργο. Και επιλύσαμε ένα ζήτημα που έπρεπε να επιλυθεί, γιατί είχαμε ακόμα το πιο ιερό από όλα τα δικαιώματα: το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην επιστροφή στο σπίτι» ανέφερε.

Γιατί έφαγαν πρώτα τον πιλότο

«Ο πρώτος άνθρωπος που άκουσα να το λέει δυνατά ήταν ο Νάντο Παράντο, όταν του είπα ότι δεν είχε μείνει τίποτα στην αποθήκη τροφίμων», θυμήθηκε.

«Και μου είπε: “Καρλίτος, θα έτρωγα τον πιλότο”. Το οποίο ήταν πολύ φυσικό να το πει γιατί είχε χάσει τη μητέρα του και την αδελφή του στη συντριβή, οπότε συνειδητά ή όχι, είχε κάτι εναντίον του πιλότου».

«Δεν γνωρίζαμε το πλήρωμα, οι άλλοι ήταν φίλοι μας». Ο Καρλίτο εκτιμά ότι αυτό το συμπέρασμα θα μπορούσε να το έχει βγάλει ο καθένας. Και επιπλέον, πρόσθεσε, «δεν γνωρίζαμε το πλήρωμα. Όλοι οι άλλοι ήταν φίλοι μας».

Ο επιζών συνειδητοποίησε ότι το σκεφτόταν κι αυτός, αλλά καθώς ήταν ο νεότερος απ’ όλους δεν τολμούσε να το πει.

Ωστόσο, είχε δίκιο, όλοι είχαν την ίδια ιδέα. Ο Καρλίτος εξήγησε: «Το ανέφερα στον Αδόλφο Στράουχ, σε μια πράξη απόλυτης δειλίας».

«Είπα: “Αδόλφο, ο Νάντο είναι τρελός, θέλει να φάει τον πιλότο». Και ο Αδόλφο είπε, «Όχι. Δεν είναι τόσο τρελός. Τα ξαδέρφια μου κι εγώ είχαμε την ίδια ιδέα».

«Όταν την 10η ημέρα μάθαμε τα νέα ότι η έρευνα είχε ματαιωθεί, τότε ήταν που άρχισε να μας περνάει από το μυαλό ταυτόχρονα ότι η μόνη πιθανή επιλογή μας ήταν να τραφούμε από τους νεκρούς συνταξιδιώτες μας, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος», επισημαίνει.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης