Τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία κι ενώ τα ποσοστά των υποψηφίων του Ερντογάν δεν αγγίζουν τα όρια που θα επιθυμούσε ο πρόεδρος της χώρας, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ όλο και ενισχύεται. Μιλώντας για άλλη μία φορά σε προεκλογική συγκέντρωση ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των S-400.

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο, κλιμακώνοντας την αμερικανική στάση έναντι στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την εν λόγω αγορά, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», εάν η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά των S-400.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» διεμήνυσε.

Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ωστόσο χθες ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά.

«Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που παραχώρησε στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με τη δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε.

«Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποιήσει», συμπλήρωσε.

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας παρενέβη ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής  των S-400. «Δεν δίνουμε σημασία στο τι λένε οι Αμερικάνοι. Το πρόγραμμα με την Τουρκία προχωρά κανονικά και χωρίς προβλήματα» ξεκαθάρισε ο Viktor Kladov μιλώντας στο αμερικανικό, Defense News.