Η Τουρκία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία επανέλαβε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε εμμέσως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ουάσιγκτον ότι χρονοτριβεί στην εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο NATOϊκοί σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μίας ζώνης στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, και να απομακρύνουν την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση εναντίον των YPG που έμοιαζε επικείμενη. Την Κυριακή, τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα, πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή στρατιωτική περιπολία στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου ωστόσο δήλωσε σήμερα πως η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολτιειών στη συμφωνία για την ασφαλή ζώνη δεν είναι ικανοποιητική και πως τα μέτρα που έχουν λάβει είναι «διακοσμητικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης