Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Επικαλούμενη «συσσωρευμένα στοιχεία», ότι το spyware έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς από πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέτρεψε πέντε κυβερνήσεις να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τέτοιων spyware εντός τριών μηνών και να διερευνήσουν πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκρίνοντας ένα ψήφισμα για το Pegasus και παρόμοιο λογισμικό υποκλοπής spyware, η Συνέλευση προέτρεψε την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα.

Με το ψήφισμα, που βασίζεται σε έκθεση του Ολλανδού βουλευτή της Ομάδας Πολιτών Pieter Omtzigt, καλούνται, επίσης, τα άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποίησαν το Pegasus –συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών– να διευκρινίσουν τη χρήση του και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός τριών μηνών.

Η Συνέλευση είπε ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η πρόληψη του εγκλήματος ή η προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα συνιστούσε σαφή παραβίαση των Σύμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση τέτοιου λογισμικού κατασκοπείας, έως ότου οι νόμοι και οι πρακτικές τους, σχετικά με τη μυστική παρακολούθηση είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και άλλα διεθνή πρότυπα, όπως αξιολογούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για «εξαιρετικές καταστάσεις ως μέτρο έσχατης ανάγκης», είπε η Συνέλευση.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την εξαγωγή του σε χώρες όπου υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για καταστολή ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, ένα κράτος-παρατηρητής της PACE, για το πώς διασφαλίζει ότι το Pegasus, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγεται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία» της PACE, το οποίο φέρεται ότι χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης