Μία χερσαία επίθεση στην πόλη της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας θα παραβίαζε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ.

«Δεν βλέπω πώς μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι συμβατή με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζοντας την έκθεση των υπηρεσιών του για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ισραήλ να εμποδίσει κάθε ενέργεια γενοκτονίας στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει «άμεσα μέτρα» για να επιτραπεί η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι» στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν ζήτησε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

«Η προοπτική μίας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα θα έδινε νέα διάσταση στον εφιάλτη των κατοίκων της Γάζας», είπε ο Φόλκερ Τουρκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για την πραγματοποίηση της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες και επιμένει ότι ενδεχόμενη συμφωνία ανακωχής δεν θα ματαιώσει την ισραηλινή επιχείρηση, αλλά απλώς θα την καθυστερήσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης