Τουλάχιστον 100 Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο, έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ, δήλωσαν τη Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας φόβους ότι οι εν λόγω μαχητές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό αυτόν, ένας αξιωματούχος εξήγησε: «Περιλαμβάνει όσους έχουν φύγει, όσους προσπάθησαν να πάνε και ορισμένους που έχουν επιστρέψει. Όσοι έχουν επιστρέψει είναι υπό την παρακολούθηση του FBI».

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 80 χώρες (μεταξύ αυτών και 2.000 Ευρωπαίοι) έχουν προσπαθήσει ή έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία και το Ιράκ για να συμμετάσχουν στον αγώνα των εξτρεμιστικών ομάδων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη μία απόφαση που απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποτρέπουν τη στρατολόγηση και τα ταξίδια με σκοπό την ένταξη σε εξτρεμιστικές ομάδες.

Αργότερα το φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος θα οργανώσει μία σύνοδο κορυφής με στόχο την ανάπτυξη τρόπων για την αντιμετώπιση της στρατολόγησης εξτρεμιστών.