Εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες στη νοτιοδυτική Πορτογαλία, η οποία πλήττεται όπως και η γειτονική Ισπανία από κύμα καύσωνα που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν υποστηριζόμενοι από εννιά αεροσκάφη στην Οντεμίρα, κοντά στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε, όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν κατακαεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και πολλοί φιλοξενήθηκαν σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής.

Μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λέιρια, στην κεντρική Πορτογαλία, βρίσκεται σε ύφεση, αφού κατέκαυσε 70.000 στρέμματα.

Σήμερα, Τρίτη, σε ολόκληρη την πορτογαλική επικράτεια επιχειρούν 2.800 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά πτώση, ωστόσο θα φτάσουν τους 40°C σε ορισμένες περιοχές, μετά το ρεκόρ για το 2023 των 46,4°C τη Δευτέρα, στο Σανταρέμ της κεντρικής Πορτογαλίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πορτογαλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η κατάσταση συναγερμού παραμένει και στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η νοτιοδυτική Ισπανία βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ η επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία σε κόκκινο συναγερμό, ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Οι θερμοκρασίες σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να φτάσουν τους 44°C, όπως και αύριο, Τετάρτη, στην κορύφωση του τρίτου -για το καλοκαίρι- κύματος καύσωνα.

Αυτό το επεισόδιο του καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και πολλές ισπανικές επαρχίες θα βρεθούν σε κόκκινο συναγερμό στην Ανδαλουσία, την περιφέρεια της Μαδρίτης, την Καστίγια-Λα Μάντσα, αλλά και στη Χώρα των Βάσκων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 10.000 στρέμματα κάηκαν στην Ισπανία. Η τέταρτη μεγάλη πυρκαγιά των ημερών ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Εστρεμαδούρα, στην κοινότητα Βαλένθια ντε Αλκάνταρα. Οι πυροσβέστες δεν κατόρθωσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο τη νύχτα.

Η Ιβηρική Χερσόνησος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Κλιματικής Αλλαγής στην Ευρώπη με συνεχή επεισόδια καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.

Περί το 1.000.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, έναντι 4.000.000 στρεμμάτων συνολικά το 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης