Ο μακελάρης που σκόρπισε τον τρόμο και τον θρήνο στην Πράγα είναι ύποπτος και για την δολοφονία ενός άνδρα και του νεογέννητου μωρού του σε δάσος κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η αστυνομία.

Ο Ντέιβιντ Κόζακ, 24 ετών, σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 ακόμη κατά τη διάρκεια της τυφλής επίθεσης κατά την οποία στόχευσε φοιτητές στο πανεπιστήμιό του στο κέντρο της Πράγας, ενώ αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο αμέσως μετά το μακελειό. Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κόζακ δολοφόνησε τον πατέρα του στην πόλη Hostoun πριν κατευθυνθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως από το μπαλκόνι της σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Charles.

Είχε μαζί του ένα μεγάλο οπλοστάσιο, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να λέει ότι «αν η αστυνομία δεν είχε μπει εγκαίρως στο κτίριο, ο δράστης δεν θα ήταν νεκρός στην ταράτσα και θα θρηνούσαμε πολλά περισσότερα θύματα».

Καθώς σχεδίαζε την δολοφονική επίθεση, ο Κόζακ πιστεύεται ότι κρατούσε ένα ημερολόγιο στα ρωσικά στην εφαρμογή Telegram, γράφοντας σε μια ανατριχιαστική ανάρτηση: «Θέλω να κάνω ένα μακελειό στο πανεπιστήμιο και πιθανώς να αυτοκτονήσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα φαίνεται πως η αστυνομία ερευνά εάν ο Κόζακ μπορεί να σκότωσε έναν πατέρα, 32 ετών, και τη δύο μηνών κόρη του στο Klanovice, κοντά στην Πράγα.

Εκατοντάδες αστυνομικοί χτένισαν τη δασώδη περιοχή μετά την εξαφάνιση του δράστη και οι αρχές διερευνούν επί του παρόντος εάν οι δύο φονικές επιθέσεις θα μπορούσαν να συνδέονται.

«Πάντα ήθελα να σκοτώσω, νομίζω ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον», έγραφε σε μια άλλη ανάρτηση.

Μόλις πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των ανησυχητικών δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, ο πατέρας και το κοριτσάκι βρέθηκαν νεκροί αφού είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.

Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί στάλθηκαν για να ερευνήσουν την περιοχή και ένα ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε για να σαρώσει τη δασική περιοχή, αλλά ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ.

Η φίλη του Κόζακ τον βοήθησε στο μακελειό

Ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η τσεχική αστυνομία το επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος μακελάρης είχε άδεια για το όπλο με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα τώρα επικεντρώνεται στο πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

Συγκλονίζουν οι μάρτυρες της επίθεσης

Στιγμές τρόμου και αγωνίας βίωσαν όσοι βρέθηκαν μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα την στιγμή της αιματηρής επίθεσης.

Για την τύχη που είχε με το μέρος του μίλησε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Αγγελίδης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν εκεί για διακοπές και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της φονικής επίθεσης.

«Περάσαμε με το αυτοκίνητο, είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης και είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες και ασθενοφόρα» δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία που συνέβαινε μπροστά στα μάτια του.

Και όπως περιέγραψε εξ αρχής ο κ. Αγγελίδης φάνηκε ότι «κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει» εξιστορώντας ότι σοκαρίστηκε μόλις έμαθε περισσότερες πληροφορίες.

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές την ώρα της επίθεσης του ενόπλου που σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε 24 ακόμη δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλο το σημείο από την αστυνομία και τα ασθενοφόρα. «Δεν μπορούσε να περάσει κανείς. Αυτό που βλέπαμε εμείς από το σημείο που ήμασταν ήταν κόσμο πανικόβλητοι, έτρεχαν παντού πολλά ασθενοφόρα, σειρήνες. Επικρατούσε ένας πανικός στο σημείο και στους γύρω δρόμους».

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης που είχε παρκάρει στο σημείο το αυτοκίνητό του η γέφυρα του Καρόλου, που είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Πράγας εκείνη τη στιγμή, είχε πάρα πολύ κόσμο και στο σημείο που βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του.

Μιλώντας για το τι ακολούθησε μετά τη λήξη του περιστατικού με τους πυροβολισμούς δήλωσε ότι χθες ήταν πολύ περιορισμένη η κυκλοφορία στους δρόμους της Πράγας. «Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης που παραμένει στην Πράγα για τις εορτές των Χριστουγέννων.

«Κλειδώσαμε την πόρτα και την φράξαμε με τραπέζια και καρέκλες»

Ο Τζέικομπ Βάιζμαν, δημοσιογράφος και μεταπτυχιακός φοιτητής Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου είχε μόλις καθίσει στα έδρανα προκειμένου να δώσει εξετάσεις στο μάθημα της αλβανικής γλώσσας. Όταν η εξέταση είχε πλέον αρχίσει άκουσε πυροβολισμούς και φωνές. Εντός της αίθουσας ήταν μονάχα εκείνος και ο καθηγητής του. Αμέσως κλείδωσαν την πόρτα και την έφραξαν τοποθετώντας όπως-όπως τραπέζια, καρέκλες και οτιδήποτε άλλο μπόρεσαν να σκεφτούν προκειμένου να μην μπορέσει κανείς να την ανοίξει.

 

«Νομίζω ότι ο δράστης κινήθηκε από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου προς το εξωτερικό του μέρος, στο μπαλκόνι από όπου άνοιξε πυρ», εξηγεί ο Βάιζμαν μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, συμπληρώνοντας ότι σε εκείνο το σημείο «υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν».

Ο Βάιζμαν αναφέρεται στην παραπάνω εικόνα η οποία αποτυπώνει τη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων, απόγνωση. Σχεδόν δέκα άνθρωποι, ο ένας δίπλα στον άλλον, βρήκαν καταφύγιο στο… κενό ελπίζοντας ότι εκεί κανείς δεν θα τους βρει. Κρέμονται από ένα περβάζι προκειμένου να καλυφθούν από τα αδιάκριτα πυρά του ενόπλου. Λίγα λεπτά αργότερα θα πηδήξουν στο μπαλκόνι από κάτω τους.

«Ο δράστης πήγαινε από αίθουσα σε αίθουσα αναζητώντας ανθρώπους για να ανοίξει πυρ. Εμείς προλάβαμε να κλειδώσουμε την πόρτα της δικής μας αίθουσας πέντε λεπτά προτού προσπαθήσει να την ανοίξει», περιγράφει ο Τζέικομπ Βάιζμαν εξηγώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο καθηγητής του για τη μία ώρα που παρέμειναν μαζί κλειδωμένοι και ασφαλείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καλώντας τα να ενημερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι βρίσκονταν στην αίθουσα 309Α.

«Παρέδιδα μάθημα εκείνη την ώρα και στην αρχή δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε συμβεί εξαιτίας των ήχων. Οι φοιτητές άκουσαν καλύτερα γιατί εγώ ήμουν πολύ απορροφημένος σε όσα έλεγα, στη διάλεξή μου», λέει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. «Στη συνέχεια καταλάβαμε τι είχε συμβεί». Λίγα λεπτά αργότερα, στην αίθουσα εισέβαλαν μέλη της τσεχικής ομάδας ειδικών επιχειρήσεων καλώντας άπαντες να μην βγουν από αυτή. Μία ώρα μετά άλλα μέλη της ίδιας ομάδας έκαναν έλεγχο στον χώρο καλώντας τον καθηγητή και τους φοιτητές του να πέσουν στο πάτωμα. Κανείς δεν έπρεπε να αποχωρήσει. Ο συναγερμός ακόμη δεν είχε λήξει.

Έξω από το Πανεπιστήμιο, λίγα μόλις μέτρα μακριά, αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρα διέσχιζαν την ιστορική γέφυρα του Καρόλου. Ο χρόνος έμοιαζε να έχει παγώσει. Η περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο, στην πλατεία Γιαν Πάλαχ, που λίγες ώρες πριν έσφυζε από ζωή, είχε ερημώσει από τους τουρίστες που την είχαν επισκεφθεί.

«Ακούσαμε δυνατούς πυροβολισμούς. Δεν μας έκανε εντύπωση στην αρχή ώσπου ακούσαμε τα ουρλιαχτά, κόσμο να τρέχει, τις σειρήνες», λέει ο Τζόι Χάιλαντ από το Ην. Βασίλειο ο οποίος δεν μπόρεσε να τρέξει αφού ένας από τους φίλους του – οι οποίοι επισκέπτονταν την Πράγα εν όψει Χριστουγέννων – ήταν με πατερίτσες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης