Την οργή ισραηλιτικών οργανώσεων αλλά και πολιτικών προκάλεσε το γερμανικό συγκρότημα της χαρντ ροκ Rammstein, με το βίντεο που διένειμε στο πλαίσιο της προώθησης του νέου του άλμπουμ: σε αυτό, τα μέλη του εμφανίζονται φορώντας στολές κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης του Γ΄ Ράιχ.

Στο σύντομο βίντεο, που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, τα μέλη της γερμανικής μπάντας εικονίζονται με τις ριγέ στολές των κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και με θηλιές περασμένες στους λαιμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αυτό το βίντεο, το συγκρότημα υπερέβη τα εσκαμμένα» έκρινε η Σαρλότε Νόμπλοχ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και πρώην πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου της Γερμανίας, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας «Bild».

«Η εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος και η μετατροπή του σε κοινοτοπία, όπως σε αυτά τα πλάνα, δείχνουν ανευθυνότητα» πρόσθεσε.

Ο Φίλιξ Κλάιν, κυβερνητικός επίτροπος αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, επεσήμανε πως το βίντεο έχει μοναδικό σκοπό την προώθηση των πωλήσεων του άλμπουμ της μπάντας. «Νομίζω είναι μια πολύ κακόγουστη εκμετάλλευση της καλλιτεχνικής ελευθερίας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα Rammstein επιλέγει να προκαλέσει.

Αφότου ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 1995, η μπάντα έχει πυροδοτήσει επανειλημμένα αντιδράσεις, καθώς οι στίχοι ή/και το οπτικό υλικό των τραγουδιών και των άλμπουμ της θίγουν συχνά εξαιρετικά ακανθώδη ζητήματα: από τον σαδομαζοχισμό έως τη νεκροφιλία, από την πυρομανία έως την ομοφυλοφιλία, από την αιμομιξία έως τον κανιβαλισμό, την κακοποίηση, τη σεξουαλική βία…

Το 2009, οι γερμανικές Αρχές είχαν απαγορεύσει την επίδειξη στις προθήκες των καταστημάτων του εμπορικά επιτυχημένου άλμπουμ των Rammstein «Liebe ist Fuer Alle Da» («Η αγάπη είναι για όλους»), επειδή περιλάμβανε σοκαριστικό οπτικό υλικό για τον σαδομαζοχισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης