Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σολτς ζήτησε επίσης την στήριξη των ανθρώπων στη Γερμανία, «ώστε να εγγυηθούμε όλοι την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας».

«Είναι τρομερό να βλέπει κανείς πώς σκοτώνονται άνθρωποι, πώς ταπεινώνονται, πώς οι απαχθέντες συνεχίζουν να ταπεινώνονται και να απειλείται η ζωή τους (…) Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή και είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξη του αργά χθες (Τετάρτη) το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε σε «εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες», μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σήμερα ο Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Χαμάς, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και προσεχώς θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο κ. Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ διακριτικές και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται και Γερμανοί πολίτες. Απευθύνθηκε δε στους πολίτες της Γερμανίας και, υπό το φως των εκδηλώσεων υποστηρικτών της Χαμάς, ζήτησε τη βοήθειά τους: «Ζητώ τη στήριξη των πολιτών ώστε όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας και να σταθούμε στο πλευρό τους με αλληλεγγύη», δήλωσε και τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές. Το κράτος θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των παραβατών, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι τα εβραϊκά ιδρύματα θα προστατεύονται από τις αρμόδιες αρχές. «Είναι αρκετά “πικρό” το γεγονός ότι πρέπει καν να προστατεύονται, αλλά το κράτος θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, παραδεχόμενος ότι πλέον «έρχεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων». «Είναι πρόκληση το γεγονός ότι έρχονται τόσοι πολλοί στη Γερμανία παράτυπα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο περιοριστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Νωρίτερα χθες ο κ. Σολτς είχε προσκαλέσει τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε συνάντηση για αύριο (Παρασκευή), με αντικείμενο την μεταναστευτική πολιτική, μαζί με τους εκπροσώπους των κρατιδίων.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ακόμη την ανάγκη η αυστηρότητα στη διαχείριση της μετανάστευσης να διέπεται από μέτρο. «Να εφαρμόσουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να είμαστε αυστηροί και ξεκάθαροι, χωρίς όμως να βγάζουμε και αφρούς από το στόμα», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλείς χώρες προέλευσης, αναφερόμενος ειδικά στη Μολδαβία και στη Γεωργία, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης