Να επιτρέπεται στην Γερμανία να πραγματοποιεί εθνικά δημοψηφίσματα για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής οι οποίες περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της Ε.Ε., προτείνουν οι διαπραγματευτές για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής», αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της Ε.Ε. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».

Το έγγραφο συντάχθηκε από ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Ντίτριχ, ο οποίος ανήκει στην βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Η πρόταση θα παρουσιαστεί αύριο σε ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμβιβασμούς σε ζητήματα πολιτικής με στόχο να δημιουργηθεί ως τα Χριστούγεννα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς.