Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, στο 6,9% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό για περισσότερο από τρία χρόνια, από 6,8% τον Αύγουστο, ενώ διατηρήθηκε στο 6,9% και για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης της Γερμανίας.

Ο αριθμός των ανέργων Γερμανών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 20.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μία αύξηση διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 2,75 εκατομμύρια από 2,79 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Απασχόλησης. Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία οδηγεί στη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η κρίση χρέους και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μειώνουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bundesbank) την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, όμως, το καταναλωτικό κλίμα ενισχύθηκε από τη σχετικά εύρωστη αγορά εργασίας, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές έκαναν ράλι μετά την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η συνοχή του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ για τη σωτηρία του ευρώ, αλλά η κρίση δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεργία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος μιας επενδυτικής εταιρείας στη Φρανκφούρτη.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης