Οι ευρωβουλευτές των ακροδεξιών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ΕΛΚ θα ηττηθεί και θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, διότι τα κατακερματισμένα κόμματα της ακροδεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ενωθούν. Αντανακλά, ωστόσο, τη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά και θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Politico, για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες αν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή τη στιγμή. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) – οι δύο κύριοι δεξιοί σχηματισμοί – βρίσκονται σε πορεία για 144 έδρες.

Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα στο μείγμα, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Viktor Orbán, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες. Η Reconquest της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά πέντε έδρες, η Konfederacja της Πολωνίας έξι και το φιλοκρεμλινικό κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας, τρεις.

Αυτό ανεβάζει τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές σε 184. Το πώς αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα συσπειρωθούν μετά τις εκλογές είναι ακόμη στον αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) της Γαλλίας «φλερτάρει» την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Κοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαίες πολιτικές «οικογένειες» της Ευρώπης. Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι, είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.

Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, αλλά έχει επίσης λάβει πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εκδιώχθηκε από την ID με μεγάλες φανφάρες.

Τα φιλο-ουκρανικά μέλη του ECR έχουν αντιδράσει στην ιδέα της ένταξης του Fidesz του Orbán στην ομάδα τους. Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει την ένταξη του ουγγρικού κόμματος στο ECR.

Οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα κοινό μπλοκ, με τα μέλη τους να ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας – υπογραμμίζοντας ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα-μέλη καθορίζονται από τα εθνικά συμφέροντα και την κυριαρχία δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα ψηφίζουν από κοινού για κάθε θέμα.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Τζόρνταν Μπαρδέλλα, έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επιτύχει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» σε συγκεκριμένους φακέλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης