Ο Νικαραγουανός πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα χαρακτήρισε χθες Τετάρτη την ρωμαιοκαθολική εκκλησία «τέλεια δικτατορία, τέλεια τυραννία», δύο εβδομάδες μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου πως πρέπει να συνεχιστεί «ο διάλογος» με τη Μανάγουα.

«Ποιος εκλέγει τους ιερείς; Ποιος εκλέγει τους επισκόπους; Ποιος εκλέγει τον πάπα; Είναι τέλεια δικτατορία, τέλεια τυραννία!», έκρινε ο κ. Ορτέγα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή για την 43η επέτειο από την ίδρυση της νικαραγουανής αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος επέμεινε τη 15η Σεπτεμβρίου στην ανάγκη «να μη σταματήσουμε ποτέ τον διάλογο» με την κυβέρνηση της Νικαράγουας, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις αρχές του κράτους της κεντρικής Αμερικής και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

«Γίνεται διάλογος. Μιλάμε με την κυβέρνηση. Γίνεται διάλογος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι επικροτούμε όλα όσα κάνει η κυβέρνηση. Ή ότι αποδοκιμάζουμε όλα όσα κάνει», ανέφερε ο αργεντινός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Τον Μάρτιο, η Νικαράγουα απέλασε τον πρεσβευτή του Βατικανού («αποστολικό νούντσιο», στην ορολογία της συγκεκριμένης εκκλησίας), ενώ τον Αύγουστο, ο επίσκοπος Ρολάντο Άλβαρες, επικριτής του κ. Ορτέγα, συνελήφθη και τέθηκε σε «κατ’ οίκον κράτηση», ανακοίνωσε την αστυνομία, που προσάπτει στον ιερωμένο «αποσταθεροποιητικές και προκλητικές» δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοιάζοντας να αψηφά το χέρι που του έτεινε ο πάπας, ο πρόεδρος Ορτέγα καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Θα έλεγα στην αγιότητά του τον πάπα, στις καθολικές αρχές, με αληθινό σεβασμό —είμαι καθολικός—, (ότι) ως χριστιανό δεν αισθάνομαι πως με αντιπροσωπεύουν», είπε μιλώντας για τη «φρικτή ιστορία» της εκκλησίας, αναφερόμενος φύρδην μίγδην από την ιερά εξέταση ως τις κακοποιήσεις ανήλικων αυτοχθόνων στον Καναδά.

Παρ’ όλ’ αυτά, «τους ακούμε να μιλάνε για δημοκρατία», πρόσθεσε ειρωνικά, συνιστώντας η εκκλησιαστική ιεραρχία, από τους ιερείς ως τον πάπα περνώντας από τους καρδιναλίους, να εκλέγεται από τους πιστούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης