Η μερική καταστροφή του φράγματος στη Καχόβκα της νότιας Ουκρανίας, για την οποία αλληλοκατηγορούνται η Μόσχα και το Κίεβο, είναι “μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες πληροφορίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος στην Καχόβκα. Όμως ένα είναι σαφές: αυτή είναι μια νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η σημερινή τραγωδία είναι ένα νέο παράδειγμα του φρικτού τιμήματος του πολέμου για τον πληθυσμό. Τα δεινά ξεχειλίζουν εδώ και έναν και πλέον χρόνο. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

“Οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων και των κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικών υποδομών πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε επίσης, ενώ δεν σταματά από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 να καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

“Όλοι είδαμε τις τραγικές εικόνες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής, οικονομικής και οικολογικής καταστροφής”, πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στους “αυξημένους κινδύνους για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους σπεύδουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε συντονισμό με την ουκρανική κυβέρνηση”, κυρίως με πόσιμο νερό και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το περιστατικό αυτό απόψε στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης