Ο αποκλεισμός της Κούβας από τη Σύνοδο των χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου, η οποία διοργανώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Κολομβία, αποδεικνύει την έλλειψη θέλησης από πλευράς των ΗΠΑ να μεταβάλλουν «την επιθετική πολιτική τους» κατά της νησιωτικής χώρας, τονίζει σε δημοσίευμα της Τρίτης, η εφημερίδα Γκράνμα, όργανο του ΚΚ της Κούβας.

«Το βέτο, για μία φορά ακόμη, των αμερικανικών αρχών αποδεικνύει πως η Ουάσιγκτον δεν εμπνέεται από την παραμικρή πραγματική βούληση για προσέγγιση με τους νότιους γείτονές της, ούτε και για να μεταβάλει την επιθετική πολιτική της απέναντι στη χώρα μας», τονίζει η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρνηση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Κούβα να συμμετάσχει στη Σύνοδο «υπενθυμίζει το κλασικό λεξιλόγιο του Ψυχρού Πολέμου καταδεικνύοντας πως η θέση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Κούβα δεν ξεπερνά το στάδιο της ρητορείας. Τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την ουσία της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας», προσθέτει η Γκράνμα.

Το κυβερνητικό όργανο στις στήλες του απορρίπτει το επιχείρημα πως η απουσία της Κούβας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), από τον οποίο αποπέμφθηκε το 1962. «Ας γίνει σαφές πως, ακόμη και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε τη διοικητική δομή της, αυτού του είδους οι σύνοδοι ουδεμία σχέση έχουν με το θεσμικό πλαίσιο του ΟAS, ο οποίος έχει τις δικές του συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών, και διαθέτει ΓΣ», τονίζει η Γκράνμα.

«Συνεπώς στερείται κάθε ερείσματος η οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρξει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ιστορική θέση της Κούβας στον OAS και στην πλήρη συμμετοχή της στην σύνοδο της Καρταχένα», στην Κολομβία, τονίζει η κουβανική εφημερίδα. «Η Κούβα δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να διατηρεί μία σχέση με αυτόν τον οργανισμό που απλώς αποτελεί ένα εφαλτήριο για τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτεθούν και να εκμεταλλευθούν την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει πως, όπως το έχει τονίσει ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, η περιοχή μας δεν βιώνει μία εποχή αλλαγών, αλλά την αλλαγή εποχής», καταλήγει η Γκράνμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης