Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έγινε το τελευταίο ευρωπαϊκό κράτος που εξέδωσε οδηγίες ταξιδιωτικών περιορισμών σε Αμερικανούς επισκέπτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η κίνηση προκάλεσε οργισμένα σχόλια από ορισμένους, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι ήταν απλώς μια λογική απάντηση στους περιορισμούς της Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα για τους επιφυλακτικούς Ευρωπαίους δεν είναι μόνο οι επίμονα υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού των Ηνωμένων Πολιτειών ή οι παρατεταγμένοι θύλακες αντιεμβολιαστικού κινήματος που είδαν μια χώρα πρωτοπόρο σε εμβολιασμούς, να καθυστερεί. Είναι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, εμβολιασμένοι ή μη, απαγορεύεται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 Μαρτίου 2020: περισσότερες από 550 ημέρες.

Η απαγόρευση των ΗΠΑ – η οποία αφορά τους περισσότερους Ευρωπαίους επισκέπτες, αλλά όχι Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους και περιορισμένο αριθμό κατόχων βίζας που πετούν από την Ευρώπη – επιβλήθηκε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας από τον Πρόεδρο Trump. Πολλοί Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ο Πρόεδρος Biden θα ήρε την απαγόρευση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – κάτι που δεν έκανε. Αργότερα, κάποιοι θεωρούσαν ότι θα το έκανε μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ή όταν φιλοξένησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στην Ουάσινγκτον, την εποχή που η Ευρώπη και η Βρετανία είχαν αρχίσει την άρση των περισσότερων περιορισμών τους. Ωστόσο, δεν άλλαξε πολιτική. Ακόμη και όταν ξένοι διπλωμάτες και ηγέτες πρόκειται να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ενώ η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό την επόμενη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκαν απρόθυμες να χαλαρώσουν τους κανόνες τους για μια ευρύτερη ομάδα ταξιδιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λαμβάνοντας υπόψη πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την παραλλαγή δέλτα τόσο εδώ όσο και σε όλο τον κόσμο – διατηρούμε, επί του παρόντος, τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», δήλωσε ο συντονιστής αντιμετώπισης του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου Jeff  Zients σε συνάντηση με εκπροσώπους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν καμία ελπίδα στον ορίζοντα για άρση της απαγόρευσης. «Σε αυτό το σημείο, είναι πραγματικά ακατανόητο», δήλωσε ο Benjamin Haddad , διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

Με ελάχιστα σημάδια αλλαγής, οι εντάσεις φουντώνουν. Οι Times του Λονδίνου πρόσφατα ονόμασαν την πολιτική «καφκική» και ενδεικτική «πολιτικής δειλίας». Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλούν όλο και περισσότερο ανοιχτά, με τουλάχιστον έναν αξιωματούχο της ΕΕ να ακυρώνει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς.

Παρόλο που ο Trump ήταν αυτός που έκλεισε την πόρτα στα μούτρα της Ευρώπης, τελικά είναι ο Biden που την κρατάει κλειστή. Η συνεχιζόμενη ύπαρξη των περιορισμών απειλεί να διευρύνει μια (μη αναμενόμενη) διατλαντική ρήξη που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden. Πολλοί Ευρωπαίοι είχαν υποδεχτεί τον Biden με ενθουσιασμό μετά την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του, αλλά τώρα έχουν εξοργιστεί από τις μονομερείς κινήσεις του στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλα θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Trump προχώρησε στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών τον Ιανουάριο, αλλά η ομάδα Biden τους επανάφερε γρήγορα. Δεν υπήρχε ουσιαστική διαμάχη εκείνη την εποχή: Ο εμβολιασμός μόλις άρχιζε, ένα καταστροφικό χειμωνιάτικο κύμα κορωνοϊού σάρωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και τα σύνορα πολλών χωρών έκλειναν για τους περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες ούτως ή άλλως.

Μέχρι το καλοκαίρι, αυτό είχε αλλάξει. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε την άρση των περιορισμών στους ταξιδιώτες των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί πολίτες γέμισαν τις παριζιάνικες καφετέριες και τις παραλίες του Αιγαίου. Αλλά, αν η Ευρώπη περίμενε αμοιβαιότητα, βρέθηκε απογοητευμένη. Αξιωματούχοι της διοίκησης ενοχοποίησαν ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, που οδήγησε στην παραλλαγή δέλτα, για να αιτιολογήσουν τη διατήρηση της απαγόρευσης. «Δεδομένου του πού βρισκόμαστε σήμερα με την παραλλαγή δέλτα, θα διατηρήσουμε τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επί του παρόντος», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki στις 26 Ιουλίου – σχεδόν την ίδια γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συνάδελφός της Zients σχεδόν δύο μήνες αργότερα.

Αυτή η λογική εξασθένησε όσο προχωρούσε ο χρόνος. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα τη μείωση του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων. Η παραλλαγή δέλτα είναι τώρα κυρίαρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεγάλοι θύλακες μη εμβολιασμένων πολιτών παρείχαν γόνιμο έδαφος για την επικράτηση της και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος από ότι στην Ευρώπη.

Δεν υπήρξαν ποτέ μέτρα για τεστ και καραντίνα που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει έναν Αμερικανό πολίτη (που ενδεχομένως μετέφερε την παραλλαγή δέλτα) να επιστρέψει στη χώρα του από την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, άλλα κράτη με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά κύματα κορωνοϊού δεν αντιμετωπίζουν, προς το παρόν, ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ. Μερικά, όπως η Σερβία ή το Μεξικό, έχουν λειτουργήσει ως δημοφιλή σημεία στάσης για τους Ευρωπαίους που διαθέτουν χρόνο και χρήματα και επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεγάλο μέρος της αντίθεσης του κοινού στους περιορισμούς επικεντρώθηκε στον προσωπικό αντίκτυπο τους, με το hashtag #LoveIsNotTourism στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να περιγράφει λεπτομερώς περιπτώσεις διαιρεμένων οικογενειών και χαμένων γεγονότων της ζωής, από τη γέννηση έως τον θάνατο. Αλλά και ο οικονομικός αντίκτυπος στην Αμερική είναι επίσης σαφής, με τις αεροπορικές εταιρείες, τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων να διαμαρτύρονται για απώλειες. Μια εκτίμηση της βιομηχανίας για τις καθαρές ζημίες από όλους τους περιορισμούς ταξιδιού των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 198 εκατ. δολ. ημερησίως.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει να βλάψει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς «έχασαν την ευκαιρία τους» λόγω γραφειοκρατικής αδράνειας το καλοκαίρι. Κάποιοι όμως ρίχνουν μέρος της ευθύνης στην ΕΕ για την μονομερή άρση των μέτρων στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, αυτό το καλοκαίρι. «Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ήταν λίγο αφελείς να περιμένουν αυτόματη αμοιβαιότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Haddad.

Τώρα, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να ευνοούνται από τους Ρεπουμπλικάνους και το άγχος του κορωνοϊού να είναι κυρίαρχο μεταξύ των Δημοκρατικών, μπορεί να είναι η πολιτική και όχι η επιστήμη που εμποδίζει τον Biden να αλλάξει πορεία. «Εάν η προστασία των νώτων του Biden από πολιτικής σκοπιάς είναι το κριτήριο, όπως θα μπορούσε να είναι, αυτοί και άλλοι περιορισμοί στα σύνορα θα μπορούσαν να παραμείνουν παγωμένοι μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ», έγραψε για την Foreign Policy αυτή την εβδομάδα ο οικονομολόγος Edward Alden.

Πράγματι, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των ΗΠΑ μπορεί να αντικατοπτρίζουν περισσότερο αυτό που συμβαίνει εντός των αμερικανικών συνόρων παρά έξω από αυτά. Η Washington Post ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση συζητούσε ένα σχέδιο που θα απαιτούσε απόδειξη εμβολιασμού για εσωτερικά ή διεθνή αεροπορικά ταξίδια, αλλά ότι υπήρχαν ανησυχίες για αναστάτωση στα ταξίδια και την επίμονη αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στην επιβολή εμβολιασμού. Οποιαδήποτε ανησυχία για πολιτικό αντίκτυπο μπορεί να είναι άστοχη. Ο δημοκρατικός βουλευτής Brendan Boyle έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, ότι η πολιτική αυτή  «δεν έχει νόημα» και ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος των εμβολιασμένων Ευρωπαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συντηρητικές ομάδες έχουν επικρίνει επίσης την πολιτική. Ο Stan Veuger του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς «όχι μόνο περίεργους και σκληρούς, αλλά και αναποτελεσματικούς», ενώ ο Charles CW Cooke της National Review είπε ότι ο Biden πρέπει να τερματίσει την πολιτική το συντομότερο δυνατό. 

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών θα συμβεί χωρίς κάποιο είδος αναγνώρισης ξένων εμβολίων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φάνηκε να δείχνει το δρόμο, προτρέποντας τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν όλα τα εμβόλια στον κατάλογο που έχουν λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, προκειμένου να αποφύγουν το «χάος, τη σύγχυση και τις διακρίσεις».

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Zients είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα «νέο σύστημα» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει «απαιτήσεις εμβολιασμού για ξένους υπηκόους που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», καθώς και βελτιωμένες προσεγγίσεις για τεστ και επιτήρηση. Το τι σημαίνει αυτό δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά εδώ η κυβέρνηση Biden μπορεί και πρέπει να σκεφτεί λίγο λιγότερο αμερικανικά – και λίγο περισσότερο γαλλικά.

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης