Το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας, την Άνγκελα Μέρκελ, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να διενεργηθεί «διαφανής» έρευνα για την υπόθεση της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.

«Καλούμε την καγκελάριο να συνεχίσει να επιμένει να διενεργηθεί διαφανής και ουσιαστική έρευνα όταν θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο», ανέφερε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση της απερχόμενης καγκελαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει στην επέτειο της επίθεσης που φέρεται να υπέστη ο κ. Ναβάλνι στη Σιβηρία.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε τις επικρίσεις του Βερολίνου για τις ενέργειες της Μόσχας εκ των προτέρων και έκανε λόγο για «μεγάλο βάρος» στις διμερείς σχέσεις.

Η Γερμανία και η Ε.Ε. έχουν αξιώσει η Ρωσία να εξιχνιάσει την υπόθεση και επέβαλαν κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενόψει της επετείου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σε ειδική ανακοίνωσή του «προβοκάτσια» την υπόθεση. Αξίωσε να παρουσιαστούν αποδείξεις από τις χώρες της Δύσης που το υποστηρίζουν πως ο κ. Ναβάλνι υπέστη επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, ουσία παρόμοια με αυτή που περιέχει το σοβιετικό χημικό όπλο Ναβιτσόκ.

Ο κ. Ναβάλνι, 45 ετών, χαρακτηρίζεται ο πιο σφοδρός επικριτής στο εσωτερικό της Ρωσίας. Έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί στη χώρα του, όπου επέστρεψε έπειτα από τη νοσηλεία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης