Ο Ουάνγκ Γι, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, τόνισε στον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο για το κλίμα, τον Τζον Κέρι, ότι οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διμερή συνεργασία των δύο κρατών που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε στον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο πως η κοινή προσπάθεια της Κίνας και των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική κρίση αποτελεί «όαση», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά γύρω από αυτή την όαση είναι έρημος, κι αυτή η όαση μπορεί πολύ σύντομα να ερημοποιηθεί» προειδοποίησε ο κ. Ουάνγκ. Η διμερής συνεργασία στο πεδίο αυτό «δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ευρύτερο κλίμα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», εξήγησε.

«Έχουμε δείξει πως είμαστε ειλικρινείς» είπε ο κ. Ουάνγκ στον κ. Κέρι κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. «Όποιος συναντηθεί μαζί σας θα πρέπει να μείνει δύο εβδομάδες σε καραντίνα, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα για να συζητήσουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα αμοιβαίας ανησυχίας»

Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στη «συνεργασία με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» και παρότρυνε την Κίνα να «λάβει περισσότερα μέτρα» για να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει και πάλι ρόλο στη διεθνή διπλωματία σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής μετά την τετραετή χειμερία νάρκη επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, ήλπιζαν το ζήτημα αυτό να διαχωριστεί από τις διαφορές τους με την Κίνα σε τομείς όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή η προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Κέρι βρίσκεται στην Τιαντζίν, όπου θα έχει συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σιε Τζενχουά, τον Κινέζο ομόλογό του. Ειδικοί και ακτιβιστές ελπίζουν πως οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.

«Η G2 (σ.σ. η Κίνα και οι ΗΠΑ) πρέπει να συνειδητοποιήσει πως, πέρα από τη διμερή όαση και έρημο, διακυβεύεται το μέλλον όλου του πλανήτη» τόνισε ο Λι Σούο, στέλεχος της Greenpeace. «Αν δεν σημειώσουν από κοινού πρόοδο αρκετά γρήγορα, σύντομα τα πάντα θα είναι έρημος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση στην Τιαντζίν θα είναι η δεύτερη των κ.κ. Κέρι και Σιε μετά από αυτή που έκαναν στη Σαγκάη τον Απρίλιο.

Ο κ. Κέρι, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει εντολή να συζητήσει τίποτε άλλο πέρα από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Παρά την προειδοποίηση του Κινέζου ΥΠΕΞ, το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειές της να μειώσει τις εκπομπές και να προχωρήσει σε ενεργειακή μετάβαση αποτελούν μέρος της κινεζικής αναπτυξιακής πολιτικής.

«Οι Κινέζοι ηγέτες λένε εδώ και καιρό ότι έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση όχι εξαιτίας πιέσεων που δέχονται από το εξωτερικό, αλλά επειδή είναι προς όφελος της Κίνας και του κόσμου ευρύτερα» σημείωσε ο Άλεξ Γουάνγκ, καθηγητής του UCLA. «Αν είναι έτσι, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν θα έπρεπε να επιβραδύνουν τη δράση της Κίνας για το κλίμα» συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης