Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν» την απόφασή της όσον αφορά τη συμμετοχή της στη ρωσοαμερικανική συνθήκη New START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων.

Το Παρίσι «υπενθυμίζει ότι η συνθήκη New START συνιστά ένα βασικό εργαλείο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας» ανέφερε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή, δηλώνοντας επίσης έτοιμος να ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Γαλλία, όπως και άλλοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ήδη από τις 3 Φεβρουαρίου την ανησυχία για τη συνέχιση αυτής της συνθήκης, επειδή η Ρωσία δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της.

Το Παρίσι θεωρεί επίσης πολύ σημαντική τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την οποία υπέγραψε και επικύρωσε η Ρωσία και, μέχρι να τεθεί σε ισχύ, αναμένει από τη Ρωσία να τηρήσει το μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη» την απόφαση της Ρωσία για τη New START, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει «έτοιμη να συζητήσει» με τη Μόσχα το θέμα των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης