Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι προειδοποιήσεις της Apple τον Οκτώβριο προς τους πολιτικούς της ινδικής αντιπολίτευσης ότι κυβερνητικοί χάκερ μπορεί να έχουν χακάρει τα τηλέφωνά τους ώθησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να απαιτήσει γρήγορα από την αμερικανική εταιρεία να μαλακώσει το μήνυμά της.

Οι εκπρόσωποι της Apple στην Ινδία κλήθηκαν από αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα οι οποίοι ζήτησαν από την εταιρεία να βοηθήσει στην αποδυνάμωση του πολιτικού αντίκτυπου των προειδοποιήσεων, αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη τρεις διαφορετικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση του θέματος, ανώτερα στελέχη της διοίκησης του Μόντι κάλεσαν τους εκπροσώπους της Apple στην Ινδία για να απαιτήσουν από την εταιρεία να βοηθήσει να αμβλύνει τον πολιτικό αντίκτυπο των προειδοποιήσεων. Κάλεσαν επίσης έναν εμπειρογνώμονα ασφαλείας της Apple από άλλη χώρα σε μια συνάντηση στο Νέο Δελχί, όπου εκπρόσωποι της κυβέρνησης πίεσαν τον αξιωματούχο της Apple να δώσει εναλλακτικές εξηγήσεις για τις προειδοποιήσεις προς τους χρήστες, είπαν τα άτομα. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

«Ήταν πραγματικά θυμωμένοι», είπε ένας από αυτούς.
Ο επισκέπτης εκπρόσωπος της Apple στάθηκε στις προειδοποιήσεις της εταιρείας. Όμως, η ένταση της προσπάθειας της ινδικής κυβέρνησης να δυσφημήσει και να κατηγορήσει την Apple ενόχλησε τα στελέχη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, και απεικόνισε πώς ακόμη και οι πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση από την ολοένα και πιο ισχυρή ηγεσία της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, και μιας από τις πιο κρίσιμες αγορές τεχνολογίας της επόμενης δεκαετίας.

Το πρόσφατο επεισόδιο φανέρωσε επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί επικριτές στην Ινδία και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση Μόντι για να εκτρέψει τις υποψίες ότι έχει εμπλακεί σε hacking εναντίον των αντιληπτών εχθρών της, σύμφωνα με ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, εργαζόμενους στον κλάδο και Ινδούς δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά από τα περισσότερα από 20 άτομα που έλαβαν τις προειδοποιήσεις της Apple στα τέλη Οκτωβρίου έχουν επικρίνει δημόσια τον Μόντι ή τον επί μακρόν σύμμαχό του, τον Γκαουτάμ Αντάνι, έναν Ινδό μεγιστάνα της ενέργειας και των υποδομών.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται ένας πολιτικός από την πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, ένας κομμουνιστής ηγέτης από τη νότια Ινδία και ένας εκπρόσωπος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της χώρας στο Νέο Δελχί.

Από τους δημοσιογράφους που έλαβαν ειδοποιήσεις, δύο ξεχώρισαν: ο Ανάντ Μάνγκαλε και ο Ραβί Ναίρ, του Οργανωμένου Εγκλήματος και Αναφοράς Διαφθοράς, μιας μη κερδοσκοπικής συμμαχίας δεκάδων ανεξάρτητων, ερευνητικών ειδησεογραφικών αιθουσών από όλο τον κόσμο.

Μια εγκληματολογική ανάλυση του τηλεφώνου του Μάνγκαλε, που διεξήχθη από τη Διεθνή Αμνηστία, διαπίστωσε ότι μέσα σε 24 ώρες ένας εισβολέας διείσδυσε στη συσκευή και τοποθέτησε το Pegasus, το διαβόητο λογισμικό υποκλοπής spyware που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και το οποίο η NSO λέει ότι πωλείται μόνο σε κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Μόντι δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε ποτέ ότι χρησιμοποιεί spyware, και αρνήθηκε να συνεργαστεί με μια επιτροπή που ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας για να διερευνήσει εάν είχε. Αλλά πριν από δύο χρόνια, η δημοσιογραφική κοινοπραξία Forbidden Stories, διαπίστωσε ότι τηλέφωνα που ανήκαν σε Ινδούς δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα είχαν μολυνθεί με το Pegasus, το οποίο παρέχει στους επιτιθέμενους πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα, την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η The Post, σε συνεργασία με την Amnesty, εντόπισε νέα κρούσματα μολύνσεων μεταξύ Ινδών δημοσιογράφων. Πρόσθετες εργασίες της The Post και της εταιρείας ασφαλείας της Νέας Υόρκης iVerify διαπίστωσαν ότι πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν στοχοποιηθεί, προσθέτοντας στα στοιχεία που υποδηλώνουν τη χρήση ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης από την ινδική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Amnesty παρουσίασε στοιχεία που βρήκε τον Ιούνιο ότι υποδηλώνουν ότι ένας πελάτης της Pegasus ετοιμαζόταν να χακάρει ανθρώπους στην Ινδία. Η Αμνηστία ζήτησε να μην είναι λεπτομερή τα στοιχεία για να αποφευχθεί η διδασκαλία των χρηστών του Pegasus πώς να καλύπτουν τα ίχνη τους.

Ο εκπρόσωπος της NSO, Λάριο Βρακ, είπε ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος των πελατών της, αλλά διερευνά καταγγελίες που συνοδεύονται από λεπτομέρειες για το ύποπτο hacking.

Ο Ντέιβιντ Κέι, πρώην ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ελεύθερη έκφραση, ο οποίος έχει καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας που ερευνά την ύποπτη χρήση του Pegasus από την κυβέρνηση, είπε ότι η πρόσφατη αναφορά «μεταθέτει περαιτέρω το βάρος στην ινδική κυβέρνηση για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα εργαλεία».

«Ειδικά μετά από αυτές τις πληροφορίες, η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να είναι ειλικρινής και διαφανής», είπε ο Kέι. «Αλλά η συγκέντρωση στοιχείων υποδηλώνει ότι αυτό δεν διαχωρίζεται από την ευρύτερη επίθεση από την κυβέρνηση Μόντι στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα διαμαρτυρίας».

Μόλις δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης μοιράστηκαν τις προειδοποιήσεις τους από την Apple, οι αξιωματούχοι του Μόντι προσπάθησαν να περιορίσουν τις συνέπειες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι τηλεφώνησαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple India, Βιράτ Μπατιά, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, όπως δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Ένας από αυτούς είπε ότι οι Ινδοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Apple να αποσύρει τις προειδοποιήσεις και να πει ότι έκανε λάθος. Ακολούθησε μια έντονη συζήτηση.

Η Apple υπερασπίστηκε το έργο της και ανέφερε στους αξιωματούχους, «Όταν η Apple στέλνει μια ειδοποίηση, αυτή φωνάζει “φωτιά”. Καλύτερα να είστε σίγουροι ότι υπάρχει φωτιά», είπε άτομο που εργαζόταν με την εταιρεία.

Με πληροφορίες από Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης