Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν προσκάλεσε τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας στη Σύνοδο της Αμερικής που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διακινδυνεύοντας ένα μποϊκοτάζ και από ηγέτες άλλων χωρών της ηπείρου.

Ο Κέβιν Ο’Ράιλι, ο συντονιστής της συνόδου, είπε επίσης ότι επαφίεται στον Λευκό Οίκο να αποφασίσει εάν θα προσκαλέσει την Κούβα στη σύνοδο αυτή που θα διεξαχθεί στις 6-10 Ιουνίου. Έχουν όμως προσκληθεί Κουβανοί ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανέφερε μέσω του Twitter ότι δεν θα πάει στη σύνοδο «σε καμία περίπτωση», κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι ασκεί «βάναυσες πιέσεις» στις άλλες χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι ανοιχτή για όλους.

Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απειλούν να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο αν αποκλειστούν από αυτήν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα. Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι θα αποφασίσει την Παρασκευή εάν θα πάει στο Λος Άντζελες.

Το πιθανό μποϊκοτάζ απειλεί με κατάρρευση μια σύνοδο την οποία ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του έβλεπαν ως ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουν την επιρροή των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο, σε μια περιοχή που συχνά κατηγορούνται ότι την αμελούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπαθώντας να εξευμενίσει τον Λόπες Ομπραδόρ και άλλους, η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα να προσκαλέσει ως παρατηρητή κάποιον χαμηλόβαθμο Κουβανό, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Ο Ο’Ράιλι, όταν ρωτήθηκε από μια υποεπιτροπή της Γερουσίας αν έχει προσκληθεί οποιοσδήποτε από την κουβανική κυβέρνηση, απάντησε: «Αυτήν την απόφαση θα την λάβει ο Λευκός Οίκος».

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τον Απρίλιο ότι είναι απίθανο να προσκληθούν οι τρεις χώρες. Ο Λευκός Οίκος όμως επέμενε ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Όταν ρωτήθηκε αν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, ο Ο’Ράιλι εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Ασφαλώς όχι. Δεν τους αναγνωρίζουμε ως νόμιμη κυβέρνηση».

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και κατηγορούν τον Μαδούρο για νοθεία στις εκλογές του 2018.

Ο Ο’Ράιλι είπε ότι «επαφίεται στον Λευκό Οίκο» να αποφασίσει εάν θα προσκαλέσει τον Γκουαϊδό αντί του Μαδούρο.

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησε εξάλλου στην ερώτηση αν προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα. Ο τελευταίος, ένας πρώην μαρξιστής αντάρτης που κέρδισε, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αφού φυλάκισε τους πολιτικούς αντιπάλους του, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν ενδιαφέρεται» να παραστεί στη σύνοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης