Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναπατρίσει όλους τους Αμερικανούς τζιχαντιστές οι οποίοι διώκονται για τη στήριξη που παρείχαν στο Ισλαμικό Κράτος και κρατούνταν μέχρι πρόσφατα στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης, καλώντας και τις υπόλοιπες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Τέσσερα φερόμενα μέλη του ΙΚ παραδόθηκαν πρόσφατα στις αμερικανικές δικαστικές αρχές, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των μαχητών που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Συνολικά, 27 Αμερικανοί πολίτες έχουν επαναπατριστεί από τα κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός Κούρδων και Αράβων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τους επαναπατρισμούς αυτής της εβδομάδας, οι ΗΠΑ έφεραν πίσω όλους τους Αμερικανούς μέλη του ΙΚ που κρατούνταν από τις SDF και σε βάρος των οποίων έχουμε κατηγορίες», εξήγησε ο Τζον Ντίμερς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Νέιθαν Σέιλς, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάλεσε τις άλλες χώρες «ειδικά εκείνες της Δυτικής Ευρώπης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τους πολίτες τους» και να τους επαναπατρίσουν για να τους δικάσουν.

Η τύχη των ξένων, πρώην μαχητών του ΙΚ που κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ, συχνά μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, διχάζει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι είναι απαραίτητο να επαναπατριστούν στις χώρες τους. Οι Ευρωπαίοι, αλλά και πολλές αραβικές χώρες, προτιμούν να δικαστούν και να εκτίσουν την ποινή τους στις χώρες όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους. Ένδειξη του χάσματος μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της ήταν το γεγονός ότι στα τέλη Αυγούστου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορούσε τους ξένους πρώην μαχητές του ΙΚ, επειδή το κείμενο δεν ζητούσε ξεκάθαρα τον επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ευρώπη, πολλές χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν υιοθετήσει μια «κατά περίπτωση» πολιτική για να επαναπατρίζουν τα μικρά παιδιά των τζιχαντιστών ή τις συζύγους τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης