Τουλάχιστον 354 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο Ιράν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, αύξηση κατά 36% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία. Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τακτικά τις ιρανικές αρχές ότι χρησιμοποιούν την εσχάτη των ποινών ως μέσο καταστολής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με το IHR, το 20% των εκτελέσεων που καταγράφηκαν το 2023 αφορούσε μέλη της σουνιτικής μειονότητας των Βαλούχων, που συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος. Περίπου 206 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα που συνδέονταν με τη διακίνηση ναρκωτικών, αύξηση 126% σε σχέση με το 2022. Μεταξύ των εκτελεσθέντων, η ΜΚΟ μέτρησε έξι γυναίκες. Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν δημοσίως. Επτά απαγχονισμοί είχαν άμεση σχέση με τις διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η θανατική ποινή χρησιμοποιείται για να ενσταλάξει τον τρόμο στην κοινωνία και για να εμποδιστούν άλλες διαδηλώσεις», σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αμιρί –Μογαντάμ.

«Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που προέρχονται από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες», πρόσθεσε.

Το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εξαίρεση την Κίνα, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2022, 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία του IHR.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης