Η Κολομβία διαπραγματεύεται την αγορά μαχητικών Rafale της γαλλικής βιομηχανίας Dassault προς αντικατάσταση των ισραηλινών καταδιωκτικών Kfir της Πολεμικής Αεροπορίας της, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κολομβιανή προεδρία.

Η κυβέρνηση «προεπέλεξε την προσφορά της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά την πώληση 16 Ραφάλ», αφού μελέτησε αυτήν και δύο ανταγωνιστικές για την αγορά είτε σουηδικών Gripen είτε αμερικανικών F-16, εξήγησε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουν υπογραφτεί συμβάσεις, πρόκειται για προκαταρκτική διαπραγμάτευση» έπειτα από την προσφορά για την πώληση που θα έχει κόστος 15 δισεκατομμύρια πέσος, ή περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, συνεχίζει το κείμενο.

Τα Ραφάλ αντιπροσωπεύουν «την καλύτερη επιλογή για τη χώρα σε όρους τιμής, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Κολομβίας. «Μια ώρα πτήσης του Ραφάλ στοιχίζει σχεδόν 30% λιγότερο από μια ώρα πτήσης του Κφιρ», εξηγείται.

Προτού αναλάβει την εξουσία, τον Αύγουστο, ο νέος πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, δήλωνε πως εναντιωνόταν στην αγορά νέων μαχητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεδρία επισήμανε χθες πως η αγορά των αεροσκαφών δεν θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το εμβληματικό σχέδιο του κ. Πέτρο, που εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από το Κογκρέσο της Κολομβίας, προβλέπει υψηλότερη φορολογία για τους πλουσιότερους και για τον πετρελαϊκό τομέα.

Η πληρωμή για την απόκτηση των νέων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κολομβίας θα αρχίσει «έπειτα από πέντε χρόνια, προκειμένου να μη θυσιαστούν κοινωνικές δαπάνες», υπογράμμισε η προεδρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης