Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε σήμερα να «επαναληφθεί αμέσως» η διανομή επισιτιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία, μετά την αναστολή της λόγω της μαζικής της υπεξαίρεσης, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικά επίπεδα» υποσιτισμού στη χώρα.

Λόγω των συγκρούσεων και της βίας σε πολλές επαρχίες της χώρας και της μακράς ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής «περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι στην Αιθιοπία», το 16% των περίπου 120 εκατ. κατοίκων της χώρας «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επισιτιστική βοήθεια, κυρίως οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι», τόνισε η ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανέστειλαν στις αρχές Μαΐου την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στην επαρχία Τιγκράι, ρημαγμένη από δύο χρόνια πολέμου, προτού επεκταθεί η αναστολή αυτή στο σύνολο της χώρας λόγω των «γενικευμένων και συντονισμένων» υπεξαιρέσεων.

«Προτού καν τεθεί σε ισχύ η αναστολή, οι ιατρικές μας ομάδες παρατηρούσαν ανησυχητικά επίπεδα οξέος υποσιτισμού, πολύ πάνω από το έκτακτο όριο του 15% που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», δήλωσε η Κάρα Μπρουκς διευθύντρια των MSF για την Αιθιοπία.

Η αναστολή της βοήθειας αποφασίστηκε έπειτα «από μία ήδη μακρά περίοδο σποραδικής και μη τακτικής διανομής βοήθειας, σε ένα ήδη καταστροφικό ανθρωπιστικό πλαίσιο σε όλη τη χώρα», η οποία είναι αντιμέτωπη «με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 40 χρόνια, οικονομικές δυσκολίες και αδιάκοπη βία», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή Σομάλι, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ξηρασία εξαιτίας της οποία έχουν αποδεκατιστεί τα ζώα εκτροφής, «μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών κάτω των 5 ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και έχουν τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα», εγείροντας κίνδυνο επιδημιών.

Στο Τιγκράι, μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου –δηλαδή πριν την αναστολή της διανομής βοήθειας –το 72,% των περίπου 8.000 εγκύων και λεχώνων που πήγαν στα δύο νοσοκομεία των MSF στη Σίρε και το Σιράρο ήταν σοβαρά υποσιτισμένες.

Σε ό,τι αφορά τα 17.803 παιδιά που εξετάστηκαν, το 21,5% υπέφεραν από «μέτριο οξύ υποσιτισμό» και το 6,5% «από σοβαρό οξύ υποσιτισμό», πιθανόν θανατηφόρο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Στον καταυλισμό προσφύγων Κούλε, στην επαρχία Γκαμπέλα, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών στα οποία οι MSF χορηγούν θεραπεία κάθε μήνα από την αρχή του έτους για «σοβαρό υποσιτισμό, έχει σχεδόν διπλασιαστεί» σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

Στο μεταξύ οι μερίδες που διανέμονταν σε πολλούς πρόσφυγες στην Αιθιοπία είχαν ήδη μειωθεί, υπενθύμισαν οι MSF, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υποσιτισμό, αβιταμίνωση και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η χολέρα.

Η Αιθιοπία ανακοίνωσε κοινή έρευνα με την αμερικανική υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας (USAID) για την υπεξαίρεση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το WFP διαβεβαίωσε ότι η αναστολή των προγραμμάτων του δεν αφορά τα παιδιά, τις έγκυες, τις θηλάζουσες και τα προγράμματα σχολικών γευμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης