Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι θα είναι, άνευ απροόπτου, η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας και δεύτερη γυναίκα στην ιστορία μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, (η οποία τέλεσε επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1979 έως το 1990) που αναλαμβάνει τα «ηνία» της χώρας.

Η Άντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, αφήνοντας την Τερέζα Μέι μοναδική υποψήφια για τη θέσηΗ αποχώρηση από την κούρσα της Άντρεα Λίντσομ ανοίγει τον δρόμο στη Μέι για την ηγεσία των Συντηρητικών και τον πρωθυπουργικό θώκο. Η επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δεδομένης της εξέλιξης αυτής, θα αποφασίσει αν τελικά η Μέι «στεφθεί» άμεσα επικεφαλής της χώρας, χωρίς να χρειαστεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 9ης Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λίντσομ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή της, επισημαίνοντας πως δεν θα είχε την στήριξη που απαιτείται για μία σταθερή κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από το να ηγηθείς του Συντηρητικού Κόμματος στην κυβέρνηση και θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να το πράξω. Αλλά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα της χώρας μας είναι καλύτερα με τον άμεσο διορισμό ενός ισχυρού πρωθυπουργού με ισχυρή υποστήριξη. Γι’ αυτό αποσύρομαι από την εκλογή ηγεσίας και εύχομαι στην Τερέζα Μέι καλή επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η Λίντσομ, το συμφέρον της χώρας την ενέπνευσε να θέσει την υποψηφιότητά της.
Όσο για το Brexit εξήγησε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύει μία ξεκάθαρη επιθυμία για αλλαγή.

O πρώην επικεφαλής του UKIP και κεντρική φιγούρα της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Νάιτζελ Φάρατζ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Λίντσομ. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Απογοητευμένος που η Άντρεα Λίντσομ αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών».

Μετά την απόσυρση της Λίντσομ, ο επίσης παραιτηθείς Μάικλ Γκόουβ δήλωσε πως πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει το συντομότερο δυνατό, ενώ σχετικά με την υπουργό Ενέργειας είπε ότι «σήμερα μίλησε με αξιοπρέπεια και θάρρος» και της ευχήθηκε καλή επιτυχία για το μέλλον.

«Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να διαβεβαιώσουμε ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει ως ηγέτης. Έχει την πλήρη στήριξή μου ως την επόμενη πρωθυπουργό μας» είπε ο Γκόουβ.

«Brexit σημαίνει Brexit» 
 
Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

Η Μέι τόνισε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.E., παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της Ε.Ε.» δήλωσε η Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Brexit σημαίνει Brexit» τόνισε προσθέτοντας, «θα το κάνουμε να επιτύχει. Δήλωσε ακόμη πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε επίσης ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον ερχόμενο μήνα, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του «απλού εργαζόμενου λαού» για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργάτες.

«Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ’ αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο» δήλωσε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της και δημοσιογράφους κατά την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εκστρατείας της.

O πρωτεργάτης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Μέι θα είναι μία εξαιρετική επικεφαλής κόμματος και πρωθυπουργός και κάλεσε σε άμεση τοποθέτησή της. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ξεκαθάρισε πως το Brexit σημαίνει Brexit, ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε τη βούληση του λαού και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες για αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ποια είναι η Τερέζα Μέι;

«Η νέα σιδηρά κυρία» γράφουν τα ξένα Μέσα, αναφερόμενα στην υποψήφια πρωθυπουργό. Το 2013 δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και καθημερινά υποβάλλεται σε ενέσεις ινσουλίνης. Ερωτώμενη για την ασθένειά της είχε απαντήσει: «Συνεχίζουμε και συνηθίζουμε να ζούμε με αυτό».

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την προσωπική της ζωή συνδέεται άρρηκτα με το πώς λειτουργεί στον πολιτικό στίβο.

Στην πρώτη ψηφοφορία για τη διαδοχή, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών επικράτησε συγκεντρώνοντας 165 ψήφους και δεύτερη κατετάγη η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ με 66 ψήφους υπέρ της.

Ο υπέρμαχος του Brexit που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Μάικλ Γκόουβ ήταν τρίτος με 48 ψήφους.

Η 59χρονη υπουργός είναι ο άνθρωπος που έχει κρατήσει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την καρέκλα του υπουργείου, ενώ είναι γνωστή για τη σοβαρότητα που τη διακατέχει και τη σκληρή της δουλειά. Ακόμη ένα ατού της εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι έχει αποφύγει αποτελεσματικά να εμπλακεί το όνομά της σε πολιτικές ίντριγκες εσωκομματικά. Δεν εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και κρατά χαμηλό προφίλ.

Ένας συνάδελφός της, ο Κεν Κλαρκ, είπε αναφερόμενος στη Μέι: «Είναι μία πραγματικά δύσκολη γυναίκα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξαναγνωρίσει μία γυναίκα με τόσο «ατσάλινο» χαρακτήρα και έχει συνεργαστεί μαζί της: τη Μάργκαρετ Θάτσερ…

Γεννημένη το 1956, η Μέι μεγάλωσε στο Oxfordshire και ήταν το μοναχοπαίδι της οικογένειας. Ήδη από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχοντας… ροπή προς το κόμμα των Συντηρητικών. Ήταν μια επιμελής μαθήτρια και παραμένει βαθιά θρησκευόμενη. Θαύμαζε τον Geoffrey Boycott, έναν «πεισματάρη» παίκτη του κρίκετ. Τελείωσε τις σπουδές της στην Οξφόρδη, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον. Συμμετείχε στα κοινωνικά ντιμπέιτ της Κοινότητας της Οξφόρδης και ήταν μέλος της φοιτητικής παράταξης των Συντηρητικών.

Σε μία από τις συνεδριάσεις της παράταξης, ένας συμφοιτητής της, ο Μπεναζίρ Μπούτο -μελλοντικός πρωθυπουργός του Πακιστάν-, τη συνέστησε στον μετέπειτα σύζυγό της, τον Φίλιπ Μέι.

Έχει απασχοληθεί στον οικονομικό κλάδο. Μεταξύ άλλων δούλεψε στην Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ παράλληλα σχεδίαζε τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Πρώτη φορά κάθισε στα έδρανα του κοινοβουλίου το 1997, ως εκπρόσωπος του Maidenhead, ενός εύπορου δήμου του Λονδίνου.

Ως υπουργός Εσωτερικών αντιστάθηκε στο αίτημα των Αμερικανών για την έκδοση του Gary McKinnon, ενός Βρετανού που είχε κατηγορηθεί για διαδικτυακό χάκινγκ. 

Η πολιτική «αχίλλειος πτέρνα» της, μεταδίδουν οι «New York Times», θεωρείται το ζήτημα της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους ανά έτος. Το μεταναστευτικό συγκαταλεγόταν στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της. Παρά τις δεσμεύσεις του Κάμερον, το 2015 καταγράφηκαν 330.000 νέοι μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης