Tην ισχυρή αντίθεση της σε ένα ενδεχόμενο προληπτικό πλήγμα των Ισραηλινών κατά της Χεζμπολάχ φέρεται να έχει εκφράσει η αμερικανική διπλωματία, υπό τον φόβο ότι ένας διμέτωπος πόλεμος γύρω από το Ισραήλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ανάλογη αναφορά είχαν κάνει και οι New York Times, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμβούλευσε το Ισραήλ να αποφύγει τη διεύρυνση του πολέμου που θα ακολουθούσε έπειτα από ένα προληπτικό χτύπημα στη Χεζμπολάχ.

Tην ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη εισβολή του στη Γάζα σε μια προσπάθεια να πείσει τη Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους λέει το CNN, το οποίο επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις. Εξάλλου, η απελευθέρωση την Παρασκευή των δύο Αμερικανίδων που κρατούνταν από τη Χαμάς σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι απήχθησαν από την μαχητική ομάδα μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις στο CNN.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως για σχόλιο. Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, ενεργώντας ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά της τόσο αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να βγουν οι κρατούμενοι έξω. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χαμάς δεν φαίνεται να έχει πάρει κάποιο αντάλλαγμα από την κυκλοφορία της Τζούντιθ Τάι και της Νάταλι Ράαναν την Παρασκευή. Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενα άτομα» τα οποία προσδιόρισαν ονομαστικά.

 

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

 

 

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στον ισχυρισμό το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Ένας αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο CNN την Παρασκευή, μετά την είδηση της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι μπορεί να ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση.

«Αυτή η [στρατιωτική] πίεση δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι», είπε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, που είναι η διάλυση της Χαμάς».

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Φόβους για την πιθανότητα κλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη (βλ. Χεζμπολάχ, Χούθι) εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν από την πλευρά τους την εκτόνωση της έντασης.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς, στον απόηχο της πρόσφατης απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από κύκλους εντός του Ισραήλ που την καλούν να εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, την ισχυρή αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο προληπτικό πλήγμα εκ μέρους των Ισραηλινών φέρονται να έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται πως ένας διμέτωπος πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση.

Νωρίτερα, ανάλογη αναφορά είχαν κάνει και οι New York Times, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμβούλευσε το Ισραήλ να αποφύγει τη διεύρυνση του πολέμου που θα ακολουθούσε έπειτα από ένα προληπτικό χτύπημα στη Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε σήμερα τη Χεζμπολάχ να μη διανοηθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο πολέμου με το Ισραήλ σε αυτή τη φάση, καθώς κάτι τέτοιο, σύμφωνα με όσα είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, θα οδηγούσε σε ισραηλινές αντεπιθέσεις «ασύλληπτου» μεγέθους, που θα προκαλούσαν «καταστροφή» στον Λίβανο.

HΠΑ: Θα δράσουμε στρατιωτικά ενάντια σε όποιον εμπλακεί στη διαμάχη Ισραήλ και Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε “οργάνωσης” ή “χώρας” που θα προσπαθήσει να «διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο ‘Οστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι ‘μην το κάνετε’. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης