Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε ζήτησε σήμερα από το Κοινοβούλιο της χώρας την επίσπευση των γενικών εκλογών, για τον Δεκέμβριο του 2023, προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Υποβάλλουμε αυτό το νομοσχέδιο στους υπουργούς ώστε να προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2023», ανέφερε η ίδια η Μπολουάρτε, που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος μετά την καθαίρεση, στις αρχές Δεκεμβρίου, του εκλεγμένου προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ένα γεγονός που πυροδότησε βίαιες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 46 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της η Μπολουάρτε, προβλεπόταν η διεξαγωγή εκλογών το 2026, δηλαδή όταν θα έληγε η θητεία του προκατόχου της. Όμως για να κατευνάσει τα πνεύματα, η Μπολουάρτε πρότεινε να επισπευσθούν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για τον Απρίλιο του 2024. Το σχετικό νομοσχέδιο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, όμως όπως παραδέχτηκε και η ίδια σήμερα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και «υπάρχουν περισσότεροι αποκλεισμοί (δρόμων) και βία».

Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι και στη χώρα ήδη εμφανίζονται ελλείψεις, ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί. Το Περού έχει παραλύσει και το «κόσμημά» του, το θρυλικό Μάτσου Πίτσου, πόλος έλξης για τους τουρίστες, έκλεισε τις πύλες του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά, με αίτημα την παραίτηση της προέδρου και τη διάλυση του κοινοβουλίου. Η Μπολουάρτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θα παραμείνει μεταβατική πρόεδρος μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης