Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου, τον Ιάπωνα πρέσβη ότι οι «επικίνδυνες τάσεις» στη στρατιωτική συνεργασία του Τόκιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν μια απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ασία.

Η Μόσχα πήρε θέση, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία και πάνω σε προγράμματα που αρχίζουν από πυραύλους και φτάνουν σε προσεδαφίσεις στη Σελήνη, ενισχύοντας τη μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν ενισχύσει τους στρατούς τους για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως αυξανόμενη απειλή από την Κίνα στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα κατάληψης της Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν και ο Κισίντα μίλησαν επίσης και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρουντένκο είπε στον πρέσβη Ακίρα Μούτο ότι η Ρωσία έκρινε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ιαπωνία έχουν πέσει σε ένα «πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ιαπωνίας «θα ληφθούν υπόψη από τη ρωσική πλευρά κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής έναντι της Ιαπωνίας και της περιοχής στο σύνολό της», δήλωσε ο Ρουντένκο στον πρέσβη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης