Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια σύνοδο, το επόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την ειρήνευση στην Ουκρανία και για τον σκοπό αυτόν θα προσκαλέσει εκπροσώπους του Κιέβου, της Δύσης και αναπτυσσόμενων χωρών, ανέφεραν απόψε τρεις αξιωματούχοι που εδρεύουν σε χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές η Ρωσία δεν θα παραστεί σε αυτή τη σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Τζέντα, όπως δεν συμμετείχε και σε ένα παρόμοιο φόρουμ που οργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Κοπεγχάγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πλήρης κατάλογος των συμμετοχών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος, ωστόσο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει χώρες όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Η εφημερίδα Wall Street Journal νωρίτερα ανέφερε ότι στην Τζέντα θα εκπροσωπηθούν και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, που μετείχαν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η σύνοδος αυτή είναι άλλη μια διπλωματική προσπάθεια του σαουδαραβικού βασιλείου για τον τερματισμό του πολέμου. Τον Μάιο η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, όπου εκείνος κατηγόρησε ορισμένους Άραβες ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στη ρωσική εισβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ριάντ στήριξε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Παράλληλα, συνεχίζει τη στενή συνεργασία του με τη Ρωσία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όπως για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ισοδυναμούσε εκείνη την περίοδο με «ευθυγράμμιση» με τη Μόσχα στον πόλεμο.

Πέρσι τον Σεπτέμβριο η Σαουδική Αραβία διαδραμάτισε απρόσμενα μεσολαβητικό ρόλο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Μεταξύ των αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν τότε ήταν δύο Αμερικανοί και πέντε Βρετανοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης