Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στην οποία εικονίζονται θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αυτό θα είναι το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή και σε αυτήν τη διατύπωση κατέληξαν με προσχέδιο οι αντιπροσωπείες των χωρών μελών ένα 24ωρο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται στην ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από τις Βρυξέλλες.
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται: «Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης στο οποίο οριοθετούνται οι ΑΟΖ των δύο χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα αποτελεί σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ».
Αυτή θα είναι η διατύπωση του προσχέδιου του κοινού ανακοινωθέντος των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αυτό κατατέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Αναδίπλωση Τσαβούσογλου
Η συμφωνία για την ασφάλεια που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει διάταξη για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να στείλει δυνάμεις, αν το ζητήσει η Τρίπολη.
Πριν από δύο εβδομάδες, η λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Ο Ερντογάν υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως, μετά τη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας, η Τουρκία μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση του Σάρατζ. Μια τέτοια ενέργεια, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν θα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και η Τουρκία «δεν θα ζητούσε την άδεια κανενός».
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η νέα συμφωνία επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση.
«Η συμφωνία ασφαλείας δεν περιλαμβάνει διατάξεις για αποστολή στρατευμάτων. Είχαμε παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, αυτή είναι απλώς μια επικαιροποιημένη συμφωνία. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στρατευμάτων», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
«Ωστόσο ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει πως μπορούμε να το αξιολογήσουμε, αν λάβουμε τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.