Μία διαβόητη ομάδα κυβερνοκατασκοπείας βρίσκεται πίσω από το «χακάρισμα» ευαίσθητων στόχων, που δέχτηκε η Τσεχία από το διάστημα που ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι πρόσφατα.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία κλήθηκε έπειτα από πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα (28/5) η τσεχική κυβέρνηση.
«Κάλεσα τον Κινέζο πρεσβευτή για να καταστήσω σαφές ότι τέτοιες εχθρικές ενέργειες έχουν σοβαρές συνέπειες για τις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι στο X.
China is interfering in our society – through manipulation, propaganda, and cyberattacks.
Like the recent one against @CzechMFA. We detected the attackers during the intrusion.
Our key security institutions responded, investigated thoroughly – and now we’re going public.
At the… pic.twitter.com/AvHTBGOthN— Jan Lipavský (@JanLipavsky) May 28, 2025
Ανακοίνωση εξέδωσε εκ μέρους της Ενωμένης Ευρώπης και η Κάγια Κάλας που έγραψε πως υποστηρίζει σθεναρά την Τσεχία.
«Πρόκειται για σαφή και απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων» ανέφερε.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο γενικός Γραμματέας του Νάτο Μάρκ Ρούτε, αναφέροντας ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Τσεχική Δημοκρατία σήμερα, μετά από μια κακόβουλη κυβερνοεκστρατεία που αποδίδεται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το ΝΑΤΟ παρατηρεί με ανησυχία το αυξανόμενο μοτίβο κακόβουλων κυβερνοδραστηριοτήτων που προέρχονται από την Κίνα».
#NATO Allies stand in solidarity with the Czech Republic today, following a malicious cyber campaign attributed to the People’s Republic of China. NATO observes with concern the growing pattern of malicious cyber activities stemming from China
Statement: https://t.co/ddE1y6lvhe
— Mark Rutte (@SecGenNATO) May 28, 2025
Στο διάστημα που η Τσεχία είχε την προεδρία της Ε.Ε.
Η Κίνα μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από την εποχή που η Τσεχική Δημοκρατία κατείχε την προεδρία της ΕΕ, γράφει το Politico.
«Αυτή η κακόβουλη δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε από το 2022 και επηρέασε ένα ίδρυμα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο κρίσιμων υποδομών της Τσεχίας, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα κυβερνοκατασκοπείας Advanced Persistent Threat 31 (APT31), η οποία συνδέεται δημόσια με την υπηρεσία πληροφοριών του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (MSS)», έγραψε το υπουργείο.
Ο Κινέζος πρέσβης στην Τσεχική Δημοκρατία, Φενγκ Πιάο, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης και η επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας, Στρομσίκοβα, υπέβαλε διαμαρτυρία σε αυτόν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η ομάδα κυβερνοκατασκοπείας ΑΡΤ31
Η ομάδα APT31 που βρισκεται πίσω από την επίθεση -όπως γράφουν Τσέχικα Μέσα Ενημέρωσης και συγκεκριμένα το Δίκτυο ct24- έχει εμπειρία με επιθέσεις υψηλού τεχνολογικού προφίλ στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, φέρεται να βρισκόταν πίσω από μια επίθεση που στόχευε τα προσωπικά email της ομάδας του Τζο Μπάιντεν, όταν επιδίωκε την εκλογή του στον Λευκό Οίκο στην προεδρική εκστρατεία του 2020, αναφέρει το Politico. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις σε ορισμένα άτομα που συνδέονται με την APT31.
Η έρευνα για το περιστατικό, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, προσδιόρισε την ευθύνη για την επίθεση με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, διεξήχθη από κοινού από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας, τις Στρατιωτικές Πληροφορίες, το Γραφείο Εξωτερικών Σχέσεων και Πληροφοριών και το Εθνικό Γραφείο Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Πληροφοριών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα αυτήν την κακόβουλη κυβερνοεκστρατεία κατά των κρίσιμων υποδομών της και κάλεσε την Κίνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις αρχές της, να απόσχει από παρόμοιες επιθέσεις και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.