Η Unicef αξίωσε σήμερα την απελευθέρωση τουλάχιστον 13 παιδιών, 11 αγοριών και 2 κοριτσιών, που απήχθησαν στις αρχές της εβδομάδας στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σε επίθεση που αποδόθηκε στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF).

Η επίθεση αυτή στο χωριό Μακούγκουε στην επαρχία του Βορείου Κίβου προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Unicef ζητεί σε ανακοίνωσή της “την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση τουλάχιστον 13 παιδιών που καταγγέλλεται ότι απήχθησαν” στη διάρκεια αυτής της νύχτας βίας. Τα παιδιά αυτά είναι “11 αγόρια και 2 κορίτσια ηλικίας από 12 ως 14 ετών”.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, σε αυτήν την επίθεση “τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι 13 ετών και 5 γυναίκες”, και “τουλάχιστον 7 παιδιά -ηλικίας από 9 ως 12 ετών- χωρίστηκαν από τους γονείς τους”.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία παρουσιάζει την ADF ως την πτέρυγά της στην κεντρική Αφρική, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο χωριό Μακούγκουε με μήνυμά της στο Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή, σύμφωνα με την οποία “τα παιδιά δεν έχουν θέση σε ένοπλες συγκρούσεις και πρέπει να προστατεύονται από τη βία και τις απαγωγές, εγγράφεται στο διεθνές δίκαιο”, υπενθυμίζει η Unicef στην ανακοίνωσή της.

Τα μέλη της ADF, την οποία έχουν σχηματίσει μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Βορείου Κίβου και στο νότιο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Ιτούρι. Θεωρούνται από τις πιο φονικές ένοπλες οργανώσεις στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου είναι παρούσες περίπου εκατό ένοπλες οργανώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης