Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που χθες απέκτησε νέο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, έπειτα από εβδομάδες παράλυσης στο Καπιτώλιο, υιοθέτησε χθες Τετάρτη ψήφισμα υποστήριξης στο Ισραήλ.

Το κείμενο, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, το οποίο «αμύνεται» στον «βάρβαρο πόλεμο που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλοι τρομοκράτες», εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 10 ψήφων κατά. Εννιά από τα δέκα όχι προήλθαν από Δημοκρατικούς. Έξι μέλη ψήφισαν παρών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται σύντομα να εκφραστεί για κείμενο που θα επέχει ισχύ νόμου. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, στο Ισραήλ (14,3 δις) και στην Ταϊβάν, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο νέος «speaker» είναι ο Μάικ Τζόνσον ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς όπως αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρόβαλε ενστάσεις στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο κ. Τζόνσον είπε χθες πως θα τασσόταν υπέρ της βοήθειας στην Ουκρανία «υπό όρους», προσθέτοντας πως «το επεξεργαζόμαστε», «θέλουμε λογοδοσία και ξεκάθαρους στόχους από τον Λευκό Οίκο», πάντως «θα κάνουμε τις συζητήσεις αυτές» και θα είναι «πολύ παραγωγικές».