Το Ηνωμένο Βασίλειο έριξε αεροπορική βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη σύναψη συμφωνίας με την Ιορδανία.

Τέσσερις τόνοι προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων, παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με αεροπλάνο της Ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πακέτα εξοπλισμένα με αλεξίπτωτα κατέβηκαν στο νοσοκομείο Tal Al-Hawa στη βόρεια Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η βοήθεια θα σώσει ζωές και θα διατηρήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα είχε στείλει βοήθεια στη Γάζα μόνο από ξηρά και θάλασσα, αλλά η βόρεια Γάζα – μια έρημη περιοχή μετά από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου – είναι αδύνατο να φτάσει.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλε τις παραδόσεις εκεί επειδή οι νηοπομπές του είχαν υποστεί «απόλυτο χάος και βία», ανέφερε η οργάνωση.

Υπάρχει βαριά ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκάστηκε να πάει νότια.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν στη βόρεια Γάζα με λίγα τρόφιμα ή νερό και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες για μια επικείμενη πείνα εκεί.

Η παράδοση περιείχε ντίζελ, κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό και πακέτα σιτηρεσίων για ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

Καθώς η τελευταία παλέτα έπλεε στον νυχτερινό ουρανό, το πλήρωμα αεροπορίας της Ιορδανίας χαιρέτησε. Προσγειώθηκε ακριβώς στο στόχο, είπαν.

Περνώντας απότομα πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα σε δύο περάσματα, το αεροσκάφος Hercules της Βασιλικής Ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξε τους τέσσερις τόνους βρετανικής βοήθειας απευθείας στη βόρεια Γάζα, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.

Οι παλέτες – εξοπλισμένες με αλεξίπτωτα και ιχνηλάτες GPS για να διασφαλίσουν ότι έφτασαν στο νοσοκομείο – προορίζονταν για μια περιοχή ακριβώς βόρεια ενός ιορδανικού στρατιωτικού νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Ιορδανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία θα αποσταλεί βρετανική βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών (1,2 εκατομμυρίων δολαρίων) στη Γάζα.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον είπε: «Χιλιάδες ασθενείς θα ωφεληθούν και τα καύσιμα θα επιτρέψουν σε αυτό το ζωτικής σημασίας νοσοκομείο να συνεχίσει το έργο του που σώζει ζωές.

«Ωστόσο, η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική και χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια – και γρήγορη. Ζητούμε μια άμεση ανθρωπιστική παύση για να επιτραπεί πρόσθετη βοήθεια στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και να φέρουν ομήρους στα σπίτια τους».

Πηγή: bbc.uk

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης