Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, αιχμή του δόρατος στη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι, ενεργή σε πολέμους στην Αφρική, ίσως σύντομα να πάψει να υπάρχει, είπε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε Ρώσο μπλόγκερ, που μεταφόρτωσε βίντεο με τη δήλωση αυτή στην πλατφόρμα Telegram χθες Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές πότε έκανε τη δήλωση αυτή ο Πριγκόζιν, ούτε πόσο σοβαρά μιλούσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην Μπαχμούτ από τους «μουσικούς» του για να δείξουν οι Ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, προτού διευκρινίσει ότι αστειευόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον τρόπο που η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο –την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά την ορολογία του Κρεμλίνου– στην Ουκρανία τους τελευταίους 14 μήνες. Διατείνεται συχνά πως ο τακτικός στρατός δεν ανεφοδιάζει τους άνδρες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται κι έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους Ρώσους επιτελείς για προδοσία.

«Τώρα, για την ανάγκη που έχουμε γενικά για οβίδες στο μέτωπο, αυτό που θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Wagner τελειώνει», είπε ο Πριγκόζιν στον Ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.

«Η Wagner, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέγκοφ μεταφόρτωσε το απόσπασμα στο Telegram.

Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας μισθοφόρων δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Ο Πριγκόζιν, γνωστός για τον εριστικό τρόπο που εκφράζεται και για το σαρκαστικό του χιούμορ, χρειάστηκε προχθές Πέμπτη να εξηγήσει πως αστειευόταν όταν είπε πως θα διέτασσε τους άνδρες του να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εχθροπραξίες από το περασμένο καλοκαίρι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στηλίτευε πως οι άνδρες του υφίστανται βαριές απώλειες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από τον τακτικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέφραζε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λέει πως έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.

Η Wagner του Πριγκόζιν –ανθρώπου του κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν–, φέρεται να έχει αναπτύξει στο παρελθόν μισθοφόρους στη Συρία και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τους πόρους που τυχόν διαθέτει στην αμερικανική δικαιοδοσία εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης