Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουάνγκ προβλέπει ότι, αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η επιδημία του κορωνοϊού, που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 1.016 ανθρώπους, τότε υπάρχει πιθανότητα ο ιός να πλήξει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η προειδοποίηση του διάσημου επιδημιολόγου του Χονγκ Κονγκ δεν απέχει πολύ από την εκτίμηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ασθενείς που δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα μπορεί να αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό σε περίπου άλλους 2,5 ανθρώπους. Αυτός ο ρυθμός της μετάδοσης της επιδημίας μάς δίνει και το ποσοστό 60-80% για τα κρούσματα που μπορεί να εμφανιστούν στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Ο εξειδικευμένος στους κορωνοϊούς καθηγητής, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επιδημία του SARS το 2002-2003, θα υποστηρίξει στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες ότι το βασικό θέμα είναι η ακριβής αποτύπωση της έκτασης της παγκόσμιας επιδημίας και το δεύτερο να ελεγχθεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα για να σταματήσει τη διασπορά είχαν αποτέλεσμα. Γιατί, όπως εξηγεί στον Guardian, αν αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει και οι άλλες χώρες να υιοθετήσουν ανάλογα δραστικά μέτρα.
«Είναι πιθανόν να μολυνθεί το 60%-80% του πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να μειώσει τη θνησιμότητά του γιατί δεν βοηθάει αν σκοτώνει τους πάντες στο πέρασμά του γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος» είχε υποστηρίξει ο Λουάνγκ σε έρευνά του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Lancet.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες είναι η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι φορείς του ιού αλλά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Όπως εξηγούν, είναι απαραίτητη η καραντίνα αλλά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού, θα έπρεπε να υποβάλλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ημέρες και σε περίπτωση που κριθεί θετικός να μετράει ξανά η περίοδος των 14 ημερών της καραντίνας.