Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ρωσική πλευρά για τη «ρεαλιστική» απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις στη χώρα για την εισβολή στη Γεωργία.
Ωστόσο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε και λυπημένος που οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάλαβαν τι ήταν αυτό που κινητοποίησε τη Ρωσία να στείλει τα στρατεύματα.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε για να εμποδίσει την προσπάθεια της Γεωργίας να επανακτήσει τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας, που αποσχίσθηκε από αυτήν στη δεκαετία του ’90. Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου της ΕΕ «κοινή λογική». Όμως, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην παρουσία των νατοϊκών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο ρωσικός στόλος έχει κυρίαρχη θέση.
Νωρίτερα, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον Γεωργιανό ομόλογό του σαν «πολιτικό πτώμα», αφού όπως λέει η Μόσχα δεν τον αναγνωρίζει σαν πρόεδρο.
«Ο πρόεδρος Σαακασβίλι δεν υπάρχει πια για εμάς. Είναι ένα πολιτικό πτώμα», δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση RAI. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν «λευκή επιταγή» στον κ. Σαακασβίλι για όποιες τους κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Τέλος, είπε ότι η Ρωσία δε φοβάται την απομόνωση από τις δυτικές χώρες που την καταδίκασαν για την εισβολή.
Από την άλλη ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, χαιρέτισε το «πάγωμα» στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, αναφερόμενος στην αναβολή των διαπραγματεύσεων μέχρι να αποσυρθούν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από τη χώρα του.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεσολάβησε για την επίτευξη μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έξι σημείων για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας – Γεωργίας, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, πρόκειται να βρεθούν στη Μόσχα την προσεχή Δευτέρα και στην Τιφλίδα μία εβδομάδα μετά, για να συζητήσουν με τη ρωσική και γεωργιανή κυβέρνηση αντίστοιχα.