«Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων». Αυτή είναι η έκφραση που ξεχώρισε από την πρώτη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από την επανεκλογή του ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που επικράτησε της αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 58,5%, εμφανίστηκε ενωτικός στο Πεδίο του Άρεως, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, οπού πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να πανηγυρίσει τη νίκη του και να ακούσει τον λόγο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μακρόν έφτασε στο σημείο περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου», δηλαδή της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν.

«Ευχαριστώ» ήταν η πρώτη του λέξη προς τον λαό. «Ευχαριστώ φίλοι μου, συμπατριώτες μου εδώ στο Παρίσι αλλά και παντού, σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού, μία πλειοψηφία μου έκανε την τιμή να μου δώσει την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου, όλους εκείνους που είναι μαζί μου από την αρχή κι έκαναν την επανεκλογή μου υπαρκτή. Ξέρω ότι δώσατε μεγάλη ενέργεια, κάνατε μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ και θα κάνω αυτό που πρέπει, αυτό που σας πρέπει. Ευχαριστώ».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που του έδειξαν εμπιστοσύνη για μια ανεξάρτητη Γαλλία και πιο ισχυρή Ευρώπη με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βαθύτατες, προκειμένου να δώσουμε μια νέα πνοή στην καινοτομία, την οικολογία. Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας. Μήνυμα έστειλε και σε όσους τον ψήφισαν στον β’ γύρο για να αποφευχθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία. Αναφερόμενος σε όσους απείχαν, ανέφερε ότι πρέπει και εκεί να υπάρξουν απαντήσεις. «Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων», ανέφερε, καλώντας τους υποστηρικτές του να μην αποδοκιμάζουν τη Μαρίν Λεπέν.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι Γάλλοι ψήφισαν ένα πρόγραμμα για την εργασία, την οικονομία, τον πολιτισμό. «Αυτό το πρόγραμμα θέλω να το κρατήσω ισχυρό στα ερχόμενα χρόνια, γιατί ξέρω ότι έχουν αναφερθεί πολλές διαφορές, πολλές διασπάσεις και πρέπει να απαντήσω σε όλους για μια κοινωνία πιο ίση, πιο δίκαιη, μεταξύ αντρών και γυναικών». 

«Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να οικοδομήσει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε», ανέφερε. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας».

Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον – Ποιες είναι οι προκλήσεις

Η νίκη της Κυριακής όμως ήταν μόνο η αρχή μιας νέας πενταετίας για τον Μακρόν και τους Γάλλους. Βασικό και άμεσο «σταθμό» σε αυτή τη διαδρομή αποτελούν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα κρίνουν εάν ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να επικρατήσει και στην Εθνοσυνέλευση.

Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από την Κυριακή τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν σε αυτή τη νέα πενταετία, καθώς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή της σχολής INSEAD, Ντάγκλας Γουέμπερ ο Μακρόν «μπορεί να τα πάει σχετικά καλά στις βουλευτικές του Ιουνίου, όχι όμως όπως την τελευταία φορά που ήταν νέο πρόσωπο. Και για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλα πολιτικά κόμματα κι ίσως βρει αρκετούς βουλευτές να τον στηρίξουν μεταξύ της συντηρητικής Δεξιάς και στοιχείων της πιο μετριοπαθούς Αριστεράς, των υπολοίπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυρίως των Ρεπουμπλικανών».

Την ίδια ώρα, το σχεδόν 42% που απέσπασε η άκρα δεξιά φαίνεται να ανησυχεί πολλούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρωτοσέλιδο της Liberation, η οποία γράφει: «Ευχαριστώ ποιόν; Επανεκλογή Μακρόν. Μεγάλος νικητής ο Εμανουέλ Μακρόν, οφείλει την επιτυχία του στη δημοκρατική “έκρηξη” των Γάλλων, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να κοντράρουν μια ακροδεξιά πιο δυνατή από ποτέ».

Το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς, γιατί τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, πέρα από το να ψηφίζουν ή να καταψηφίζουν νόμους, μπορούν επίσης να προτείνουν νομοσχέδια. Μπορούν επίσης να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου (της εκτελεστικής εξουσίας συγκεκριμένα) κι αν περάσει με απόλυτη πλειοψηφία, τότε μπορεί η κυβέρνηση να πέσει, όπως είχε γίνει το ’62 με τον Ζορζ Πομπιντού. Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, αν η Λεπέν διατηρήσει το υψηλό ποσοστό και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μακρόν έχει πει ότι προτίθεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση στα 65 έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης -αν και στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας δεσμεύτηκε ότι θα επιδείξει ευελιξία- και τα σχέδιά του μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα κύματος διαδηλώσεων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την ατζέντα του στο εσωτερικό και να υλοποιήσει δραστικές αλλαγές, αφού ακόμη κι αν εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για πρότζεκτ όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις με τη μορφή κινητοποιήσεων, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται το κόστος διαβίωσης και να ψαλιδίζεται η αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Ο Μακρόν έχει πει ότι θα διατηρήσει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και τις επιδοτήσεις των καυσίμων αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, ενώ έχει μιλήσει για πρόσθετα μέτρα στήριξης μεταξύ άλλων των χαμηλόμισθων και των αυτοαπασχολούμενων.

Η ανακούφιση της Ευρώπης

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων από τις γαλλικές εκλογές η Ευρώπη ξεφύσησε με ανακούφιση την Κυριακή και δεν το έκρυψε. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έσπευσαν να συγχαρούν τον Μακρόν για την επανεκλογή του. Ο Μάριο Ντράγκι, ο Όλαφ Σολτς, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους. Ακόμα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Κομισίον, πανηγύρισαν τη νίκη του.

Τα βρετανικά ΜΜΕ, αλλά και τα γερμανικά, εκφράζουν την ανακούφισή τους σήμερα, σε πρωτοσέλιδα και μη. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια θετική εξέλιξη, αλλά τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μακρόν φαίνεται να τους προβληματίζουν, αφού ούτε ο διεθνής Τύπος δεν μπορεί να αγνοήσει το υψηλό εμπόδιο των βουλευτικών εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης