Μετά από μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που ανάγκασαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, σήμερα, στους δρόμους του Μπισκέκ επικρατεί ηρεμία.

Ο στρατός, κλιμάκια του Υπουργείου Εσωτερικών και εθνοφρουροί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση της τάξης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Akipress, επικαλούμενο πηγές της προσωρινής κυβέρνησης.

Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ταραξίες, οι οποίοι επιδίδονται σε λεηλασίες, απομακρύνθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών. Εν τω μεταξύ, διήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα, αρχής γενομένης από σήμερα.

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών, που ξεκίνησαν την Τρίτη, ενώ 1.500 τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου με την «προσωρινή κυβέρνηση» που αντικατέστησε τη δική του.

Ωστόσο, ο Μπακίγεφ επέμεινε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπακίγεφ δήλωσε ότι βρίσκεται στο Νότιο Κιργιστάν, αλλά δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία.

Είπε ακόμα ότι δεν διέταξε αυτός τις στρατιωτικές δυνάμεις να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στα βίαια επεισόδια.

Η αντιπολίτευση, η οποία δηλώνει ότι έχει αναλάβει πλήρως την εξουσία υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόζα Ουτουνμπάγεβα, δεν έχει απαντήσει επισήμως στην πρόταση του Μπακίγεφ για διάλογο.

Διαβάστε επίσης:
Ανάγκη για φαρμακευτικό υλικό στο Κιργιστάν, 8 Απριλίου 2010, 22:21