Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σε ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής των ορίων της καθεμιάς πλευράς, κινήθηκε η ιστορική συνάντηση Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20, στην Ινδονησία.

Λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικά αρνητικής συγκυρίας, των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, της ύφεσης και της απόλυτης ρευστότητας της διεθνής σχέσης, η συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, ως φαίνεται, πέτυχε τον σκοπό της που ήταν να «λιώσουν οι πάγοι» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Βόρειος Κορέα και Ταϊβάν ήταν βασικά κεφάλαια στην ατζέντα της συνάντησης, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συζητήθηκε και ο κοινός φόβος για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες

H συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κίνας ολοκληρώθηκε έπειτα από συνομιλίες τριών ωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφυγε στις 14:53 (ώρα Ελλάδας) από το ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου έλαβε χώρα η πρώτη απευθείας συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη, έπειτα από την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ανταγωνισμός να μην μετατραπεί σε σύγκρουση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε «ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων να μην μετατραπεί σε σύγκρουση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης αυτής συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Κόκκινο πανί» η Ταϊβάν

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πως «το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις μεταξύ τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Ο κοινός φόβος για την Ουκρανία

Τέλος, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί» και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη «χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης