Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της Δύσης σε βάρος της Μόσχας προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν συνέβαλαν τελικά στην αλλαγή της στάσης του έναντι του θέματος αυτού, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ.

Ο Κάρτερ, σε δηλώσεις του έπειτα από διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, τόνισε πως το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία και εκφράζει ανησυχία για «τις εξελίξεις», μετά τη χειρότερη κλιμάκωση των μαχών εδώ και μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την Μόσχα για αποστολή νέων εξελιγμένων όπλων στους Ρωσόφωνους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων και πυροβολικού.

Ο Κάρτερ κάλεσε δεκάδες ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους που υπηρετούν στην Ευρώπη σε σύσκεψη στη Στουτγάρδη της Γερμανίας για να συζητήσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και για το κατά πόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν καθησυχάσει τους συμμάχους και εταίρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα στη ρωσική οικονομία» δήλωσε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον. «Αυτό που δεν είναι φανερό είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις στην οικονομία αποτρέπουν τον Πούτιν από το να ακολουθεί την πορεία που υιοθέτησε στην Κριμαία πέρυσι», όταν προσαρτήθηκε η ουκρανική χερσόνησος από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε σε αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει να αλλάζει τη θέση του» πρόσθεσε ο Κάρτερ, σημειώνοντας πως η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική και στρατιωτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης